Communicatiemedewerker worden
 

Communicatiemedewerker worden

Communicatiemedewerker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
6
 

Wat doet een communicatiemedewerker?

Een communicatiemedewerker is iemand die zich bezig houdt met de communicatie van een organisatie of bedrijf. Afhankelijk van de hoogte van je functie ben je in meer of mindere mate verantwoordelijk voor het communicatiebeleid. Als communicatiemedewerker bestaan je werkzaamheden uit de volgende activiteiten en taken. Ontwikkelen, beheren en onderhouden van websites, brochures, presentaties en persberichten. Monitoren en rapporteren over de prestaties van communicatiekanalen. Organiseren en ondersteunen van beursdeelnames en open dagen. Als communicatiemedewerker ben je vaak ook het aanspreekpunt voor externe partijen. Sommige werkzaamheden worden uitbesteed. Bijvoorbeeld aan een webredacteur, internetmarketeer, tekstschrijver of PR specialist. Waar werkt een communicatiemedewerker? Grotere bedrijven en organisaties hebben een eigen communicatie afdeling waar diverse communicatiemedewerkers werkzaam zijn. Als communicatiemedewerker kun je ook werken bij een PR of communicatieadviesbureau die wordt ingehuurd voor communicatieadvies en –werkzaamheden.  Een communicatiemedewerker wordt vaak ook een marketing & communicatie medewerker genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van communicatiemedewerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van communicatiemedewerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is communicatiemedewerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van communicatiemedewerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een communicatiemedewerker bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een communicatiemedewerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een communicatiemedewerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een communicatiemedewerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend communicatiemedewerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen communicatiemedewerker

Communicatiemedewerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor communicatiemedewerker.


Is communicatiemedewerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.