Data analist worden
 

Data analist worden

Data analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 48.242,-
vacatures
87
 

Wat doet een data analist?

Wil jij data analist worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor data analisten. Maar wat doet een data analist eigenlijk? De werkzaamheden van een data analist bestaan uit het verzamelen, analyseren en rapporteren van verschillende bedrijfsdata. Bijvoorbeeld om de directie of een organisatieonderdeel te laten zien waar er kansen liggen of om risico’s in te schatten. De analyses voer je uit in opdracht van bijvoorbeeld het managementteam, een marketingafdeling of je komt zelf met initiatieven voor belangrijke rapportages, analyses en verbetervoorstellen. Doel van de data analyses is over het algemeen om commerciële, operationele en financiële kansen te identificeren en te benutten. Een data analist wordt door de komst van internet en de toegankelijkheid van veel informatiebronnen steeds meer een big data analist. Bij sommige organisaties is er zelfs een CDO (chief data officer) binnen de directie eindverantwoordelijk is voor het gebruik van data. Een data analist wordt daarnaast ook wel eens een database marketeer, analist bedrijfsinformatie of CRM analist genoemd.

Hoe word ik een data analist?

Wil je een data analist worden? In vacatures voor data analisten wordt vaak gevraagd om mensen met een economische of marketing achtergrond die voor hun werk ervaring hebben met het analyseren van data. Denk bijvoorbeeld aan een marktonderzoeker die met behulp van een statistisch programma als SPSS analyses maakt. Of iemand met een financiële achtergrond die ervaring heeft met een analyseprogramma als SAP. Voor het leren werken met tools voor data-analyse bestaan er genoeg opleidingen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van data analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van data analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is data analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van data analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een data analist bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een data analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een data analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 48.242,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een data analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend data analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een data analist, over een langere periode, bedraagt € 41.000. Dat is bruto € 3.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.900 per maand en ongeveer € 3.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor data analisten met veel werkervaring. De vraag naar data analisten zal voorlopig groot blijven, waardoor het aangeboden salaris waarschijnlijk zal blijven stijgen.Opleidingen en cursussen data analist

Data analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor data analist.

Vacatures data analist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als data analist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is data analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Software engineer
 2. KYC analist
 3. Programmeur
 4. Jurist
 5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.