Dierenverzorger worden
 

Dierenverzorger worden

Dierenverzorger worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
82%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een dierenverzorger?

Als dierenverzorger bestaan je werkzaamheden uit het verzorgen van huisdieren en andere niet-boerderijdieren, zoals honden, katten, siervissen of -vogels, dierentuindieren en muizen. Denk daarbij aan voeren, water geven, verzorgen, in bad doen, trainen en op andere manieren verzorgen. Je werkt op plaatsen als een dierenspeciaalzaak, kennel, een dierenasiel, dierentuinen, circus en een aquarium. Je houdt eventueel bij wat dieren eten, welke behandelingen ze krijgen en welke dieren binnen zijn gekomen of zijn vertrokken. Werkzaamheden kunnen ook bestaan uit het schoonmaken, desinfecteren en repareren van kooien, hokken of aquaria. Naast dierenverzorger kun je ook dieren verzorgen bij een veehouderij. Je bent dan een medewerker veehouderij. Het grote verschil met dit beroep is dat je in een veehouderij geen contact hebt met klanten en de schaalgrootte over het algemeen veel groter is. Een dierenverzorger die met paarden werkt, wordt een groom genoemd.

Hoe word ik een dierenverzorger?

Wil je van dierenverzorging je beroep maken? Er zij genoeg opleidingen die je hiervoor kunt volgen. Van specialistische opleidingen als kattenverzorger tot een officiële mbo-opleiding medewerker dierverzorging.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van dierenverzorger bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van dierenverzorger. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is dierenverzorger misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van dierenverzorger verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een dierenverzorger bedraagt 82%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een dierenverzorger binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een dierenverzorger?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een dierenverzorger met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend dierenverzorger. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen dierenverzorger

Dierenverzorger worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor dierenverzorger.

Vacatures dierenverzorger

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als dierenverzorger? Bekijk hieronder de vacatures.


Is dierenverzorger niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.