Receptionist worden
 

Receptionist worden

Receptionist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.920,-
vacatures
377
 

Wat doet een receptionist?

Een receptionist is het visitekaartje van een bedrijf of op een locatie. Bij binnenkomst is de receptionist vaak de eerste persoon die klanten of bezoekers zien. De werkzaamheden bestaan uit het beantwoorden van vragen en informatie geven aan het grote publiek, klanten, bezoekers en andere geïnteresseerde partijen. Denk aan informatie op het gebied van activiteiten die worden uitgevoerd in het bedrijf, kantoren en werknemers binnen de organisatie of het helpen bij het vinden van locaties of afdelingen. Naast het helpen van bezoekers aan een balie moet je meestal ook binnenkomende telefoontjes beantwoorden of doorverwijzen. Afhankelijk van de grootte van de organisatie waarvoor je werkt moet je als receptionist soms ook werkzaamheden van een management assistent uitvoeren. Zeker bij kleinere organisaties ben je dan bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de inkoop van kantoorartikelen, beantwoord je e-mails en maak je afspraken en zet je deze in de agenda. Het werk van een receptionist is dus over het algemeen heel divers. Aan de ene kant heb je veel contact met mensen. Tegelijkertijd moet je veel administratieve handelingen verrichten en alles in de gaten houden. Als receptionist ben je vaak een baliemedewerker, management assistent en telefoniste ineen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van receptionist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van receptionist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is receptionist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van receptionist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een receptionist bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een receptionist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een receptionist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.920,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een receptionist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend receptionist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een receptionist over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een receptionist € 26.000. Dat is afgerond bruto € 2.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.800 per maand en ongeveer € 2.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor receptionisten met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen receptionist

Receptionist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor receptionist.


Is receptionist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.