Horecaondernemer worden
 

Horecaondernemer worden

Horecaondernemer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.714,-
vacatures
12
 

Wat doet een horecaondernemer?

Een horecaondernemer is iemand die zelfstandig ondernemer is in de horeca. Dit kan in de rol van entrepreneur. Je begint dan bijvoorbeeld met een restaurant of café en breidt deze uit. Je begint letterlijk met niets en hebt op een gegeven moment een goedlopende horecaonderneming. Deze onderneming kan bestaan uit meer dan een locatie. Maar je kan ook (mede-)eigenaar worden van een bestaande horecazaak. Je bent dan minder een entrepreneur maar meer een managing director of horecamanager. Je zult weinig vacatures voor horecaondernemers tegenkomen. Voor het werk van horecaondernemer moet je lef hebben, over veel doorzettingsvermogen beschikken en goed met mensen kunnen omgaan. Daarnaast moet je als horecaondernemer ook heel creatief zijn. De concurrentie is over het algemeen groot en je moet je dus kunnen onderscheiden met nieuwe concepten en formules waarmee je nieuwe klanten weet aan te trekken. De opleiding voor horecaondernemer is de Hogere Hotelschool. Maar er zijn genoeg succesvolle horecaondernemers die zonder of met een totaal andere opleiding succesvolle horecabedrijven wisten te realiseren. Een horecaondernemer wordt soms ook een restauranthouder of caféhouder genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van horecaondernemer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van horecaondernemer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is horecaondernemer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van horecaondernemer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een horecaondernemer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een horecaondernemer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een horecaondernemer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.714,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een horecaondernemer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend horecaondernemer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen horecaondernemer

Horecaondernemer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor horecaondernemer.

Vacatures horecaondernemer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als horecaondernemer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is horecaondernemer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.