Medisch specialist worden
 

Medisch specialist worden

Medisch specialist worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 65.880,-
vacatures
36
 

Wat doet een medisch specialist?

Een medisch specialist is een verzamelnaam voor diverse beroepen als gespecialiseerd arts. Binnen de groep van medische specialisten kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten artsen. De ene groep artsen heeft bijvoorbeeld doorgaans meer contact met patiënten dan de andere medisch specialisten. Een kinderarts moet goed kunnen communiceren met patiënten terwijl dat bij een patholoog (weefselonderzoeker) minder belangrijk is. Daarnaast zijn er medisch specialisten waarbij het werk erg fysiek is. Bijvoorbeeld bij een orthopeed en chirurg. Terwijl er ook medische specialisten zijn die zich vooral toeleggen op onderzoek en analyse. Zoals internisten en neurologen. Wat zijn dan de gemeenschappelijke kenmerken van medisch specialisten? Voor alle medisch specialisten geldt over het algemeen dat zij intellectueel (onderzoekend) zijn ingesteld en daarnaast graag mensen willen helpen (hogere score op sociaal). Wil je medisch specialist worden? Dan zal je een opleiding geneeskunde moeten volgen aan een universiteit. Waarna je je kunt specialiseren in de richting die je het meeste aanspreekt, het beste bij je past. Is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg kansrijke opleidingen om alsnog aan de slag te kunnen in de medische wereld. Bijvoorbeeld als verpleegkundige, doktersassistent, tandartsassistenthelpende zorg en welzijn of zorgcoördinator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van medisch specialist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van medisch specialist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is medisch specialist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van medisch specialist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een medisch specialist bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een medisch specialist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een medisch specialist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 65.880,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een medisch specialist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend medisch specialist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een medisch specialist over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een medisch specialist € 83.000. Dat is afgerond bruto € 6.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter sterk verschillen. Van € 2.800 per maand tot ongeveer € 11.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor medisch specialisten die al werkervaring hebben als medicus.Opleidingen en cursussen medisch specialist

Medisch specialist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor medisch specialist.

Vacatures medisch specialist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als medisch specialist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is medisch specialist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.