Klinisch psycholoog worden
 

Klinisch psycholoog worden

Klinisch psycholoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 68.483,-
vacatures
29
 

Wat doet een klinisch psycholoog?

De werkzaamheden van een klinisch psycholoog bestaan uit het diagnosticeren, evalueren en behandelen van vaak ernstige en complexe psychische of emotionele stoornissen van mensen. Door middel van het formuleren en uitvoeren van behandelprogramma's. Soms bestaan de werkzaamheden uit het verrichten van crisisinterventies. Klinisch psychologen zijn de psychologen met de zwaarste opleiding die de zwaarste gevallen behandelen. Een klinisch psycholoog kun je pas worden nadat je een universitaire studie psychologie hebt afgerond, een tweejarige opleiding gezondheidszorgpsycholoog hebt voltooid en vervolgens nog een vierjarige specialistenopleiding tot klinisch psycholoog hebt voltooid. De opleiding tot klinisch psycholoog duurt dus in totaal minimaal tien jaar. Op hbo-niveau kun je de studie toegepaste psychologie volgen. Hiermee kun je geen klinisch psycholoog worden. Maar je komt wel voor functies in aanmerking op het gebied van HRM en training. Bijvoorbeeld als trainercoachrecruiter of loopbaanadviseur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van klinisch psycholoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van klinisch psycholoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is klinisch psycholoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van klinisch psycholoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een klinisch psycholoog bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een klinisch psycholoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een klinisch psycholoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 68.483,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een klinisch psycholoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend klinisch psycholoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een klinisch psycholoog € 66.000. Dat is bruto € 5.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 6.300 per maand en ongeveer € 4.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor klinisch psychologen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen klinisch psycholoog

Klinisch psycholoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor klinisch psycholoog.

Vacatures klinisch psycholoog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als klinisch psycholoog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is klinisch psycholoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.