Loopbaanadviseur worden
 

Loopbaanadviseur worden

Loopbaanadviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een loopbaanadviseur?

Wil jij loopbaanadviseur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor loopbaanadviseurs. Maar wat doet een loopbaanadviseur eigenlijk? Als loopbaanadviseur help je mensen bij het vinden van werk dat bij hun past. Dat kan in het begin van hun carrière zijn als iemand nog een studiekeuze moet maken of net zijn of haar opleiding heeft afgerond en moeite heeft met het zoeken naar een baan. Maar je kunt ook mensen helpen die al werken en om een of andere reden niet gelukkig zijn in hun werk. Tot slot is er nog een categorie mensen die door externe omstandigheden de hulp van een loopbaanadviseur inroepen. Vaak omdat hun baan ophoudt te bestaan. Bijvoorbeeld door een reorganisatie of faillissement of dat er naar het beroep wat zij uitoefenen steeds minder vraag is en zij al vast geholpen willen worden bij een carrièreswitch. Je rol als loopbaanadviseur is om samen met de klant te kijken naar wat het beste bij hem of haar past en te zoeken naar een (werk)omgeving die daar goed bij aansluit. Als loopbaanadviseur heb je een luisterend oor maar ben je ook vindingrijk in het meedenken en zoeken naar oplossingen. Een loopbaanadviseur wordt soms ook wel een jobcoach genoemd. Een loopbaanadviseur die alleen jongeren helpt wordt vaak een studiekeuze- en beroepskeuzeadviseur genoemd. Op scholen wordt de leraar die jongeren helpt bij hun loopbaankeuze een decaan genoemd. Een loopbaanadviseur die vooral mensen helpt bij reorganisaties en ontslag wordt een outplacementcoach genoemd. En een loopbaanadviseur die gespecialiseerd is in het helpen en adviseren van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt wordt een re-integratiecoach genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van loopbaanadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van loopbaanadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is loopbaanadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van loopbaanadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een loopbaanadviseur bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een loopbaanadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een loopbaanadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een loopbaanadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend loopbaanadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een loopbaanadviseur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een loopbaanadviseur € 40.000. Dat is afgerond bruto € 3.300 per maand. De aangeboden maandsalarissen kunnen echter verschillen. Van € 2.800 per maand tot ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor loopbaanadviseurs met een speciale of veel werkervaring.Opleidingen en cursussen loopbaanadviseur

Loopbaanadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor loopbaanadviseur.

Vacatures loopbaanadviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als loopbaanadviseur? Bekijk hieronder de vacatures.

Vacatures konden niet opgehaald worden, probeer het later nog eens of ga nu naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is loopbaanadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.