Docent voortgezet onderwijs worden
 

Docent voortgezet onderwijs worden

Docent voortgezet onderwijs worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 46.509,-
vacatures
19
 

Wat doet een docent voortgezet onderwijs?

Als docent voorgezet onderwijs geef je les aan leerlingen vanaf 12 jaar. Allereerst vind je het leuk om met jonge mensen om te gaan. Je deelt graag kennis en wilt jonge mensen helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor ouders, moet je lessen voorbereiden, werk van leerlingen nakijken, overleggen met collega’s en op de hoogte blijven. Een sociale, ondernemende en creatieve baan. De opleidingen die in Nederland onder het voortgezet onderwijs vallen, zijn onder andere het vmbo, havo en vwo. Docent voortgezet onderwijs worden? In voortgezet onderwijs (VO) volstaat over het algemeen een hbo opleiding om les te mogen geven. Wel wordt vaak een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid verlangd. Deze kun je halen door het volgen van een van de vele opleidingen op dit gebied. Veel van deze opleidingen zijn speciaal bedoeld voor zij-instromers. Waarbij je de mogelijkheid wordt geboden meteen te gaan lesgeven en tegelijkertijd je opleiding te volgen. Er is veel vraag naar docenten. Bijvoorbeeld naar taaldocenten (zoals een docent Engels of docent Nederlands) maar ook naar docenten op het gebied van exacte vakken, zoals een docent wiskunde.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van docent voortgezet onderwijs bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van docent voortgezet onderwijs. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is docent voortgezet onderwijs misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van docent voortgezet onderwijs verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een docent voortgezet onderwijs bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een docent voortgezet onderwijs binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een docent voortgezet onderwijs?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 46.509,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een docent voortgezet onderwijs met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend docent voortgezet onderwijs. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen docent voortgezet onderwijs

Docent voortgezet onderwijs worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor docent voortgezet onderwijs.

Vacatures docent voortgezet onderwijs

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als docent voortgezet onderwijs? Bekijk hieronder de vacatures.


Is docent voortgezet onderwijs niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.