Servicemonteur worden
 

Servicemonteur worden

Servicemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
45%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.398,-
vacatures
2328
 

Wat doet een servicemonteur?

Er zijn veel verschillende soorten servicemonteurs. Veelvoorkomende servicemonteurs zijn servicemonteur elektrotechniek, servicemonteur koudetechniek, servicemonteur werktuigbouw, servicemonteur rioleringen, cv-monteur en bandenmonteur. Wat alle servicemonteurs gemeenschappelijk hebben, is dat ze zich bezighouden met het onderhouden en herstellen van apparatuur en objecten. De meeste servicemonteurs zijn gespecialiseerd in bepaalde apparatuur of technieken. Vaak is het ‘servicen’ en onderhouden een deeltaak en houden monteurs zich ook bezig met bijvoorbeeld de installatie van apparatuur. De aard van de werkzaamheden per type servicemonteur kunnen erg verschillen. De ene servicemonteur is meer intellectueel bezig en heeft een zwaardere vooropleiding gevolgd terwijl de andere servicemonteur meer hands-on of praktisch bezig is. Voor alle servicemonteurs geldt wel dat ze over het algemeen met hun handen werken, weinig stilzitten en geordend en nauwkeurig moeten werken. Sommige servicemonteurs hebben weinig te vrezen van robotisering terwijl de werkzaamheden van andere servicemonteurs eenvoudiger overgenomen kunnen worden door robots. Het getoonde robotiseringspercentage is dan ook een gemiddelde. Servicemonteur worden? Ontdek dan eerst waar je affiniteit mee hebt en daarmee wat voor servicemonteur je wilt worden. Ben je bijvoorbeeld een aanpakker en fysiek ingesteld of ben je van nature meer een onderzoeker die dingen graag analyseert. Servicemonteur kun je bijvoorbeeld worden na een opleiding elektrotechniek of werktuigbouw.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken servicemonteur

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van servicemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is servicemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep servicemonteur

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een servicemonteur bedraagt 45%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een servicemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen servicemonteur

Servicemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor servicemonteur.

Vacatures en salarissen servicemonteur

Het gemiddeld jaarsalaris van een servicemonteur bedraagt € 35.398,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is servicemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Vrachtwagenchauffeur
 2. Beveiliger
 3. Hovenier
 4. Onderhoudsmonteur
 5. Logistiek medewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.