Servicemonteur worden
 

Servicemonteur worden

Servicemonteur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
45%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.850,-
vacatures
2247
 

Wat doet een servicemonteur?

Er zijn veel verschillende soorten servicemonteurs. Veelvoorkomende servicemonteurs zijn servicemonteur elektrotechniek, servicemonteur koudetechniek, servicemonteur werktuigbouw, servicemonteur rioleringen, cv-monteur en bandenmonteur. Wat alle servicemonteurs gemeenschappelijk hebben, is dat ze zich bezighouden met het onderhouden en herstellen van apparatuur en objecten. De meeste servicemonteurs zijn gespecialiseerd in bepaalde apparatuur of technieken. Vaak is het ‘servicen’ en onderhouden een deeltaak en houden monteurs zich ook bezig met bijvoorbeeld de installatie van apparatuur. De aard van de werkzaamheden per type servicemonteur kunnen erg verschillen. De ene servicemonteur is meer intellectueel bezig en heeft een zwaardere vooropleiding gevolgd terwijl de andere servicemonteur meer hands-on of praktisch bezig is. Voor alle servicemonteurs geldt wel dat ze over het algemeen met hun handen werken, weinig stilzitten en geordend en nauwkeurig moeten werken. Sommige servicemonteurs hebben weinig te vrezen van robotisering terwijl de werkzaamheden van andere servicemonteurs eenvoudiger overgenomen kunnen worden door robots. Het getoonde robotiseringspercentage is dan ook een gemiddelde. Servicemonteur worden? Ontdek dan eerst waar je affiniteit mee hebt en daarmee wat voor servicemonteur je wilt worden. Ben je bijvoorbeeld een aanpakker en fysiek ingesteld of ben je van nature meer een onderzoeker die dingen graag analyseert. Servicemonteur kun je bijvoorbeeld worden na een opleiding elektrotechniek of werktuigbouw.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van servicemonteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van servicemonteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is servicemonteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van servicemonteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een servicemonteur bedraagt 45%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een servicemonteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een servicemonteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.850,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een servicemonteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend servicemonteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een servicemonteur gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.300 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor servicemonteurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen servicemonteur

Servicemonteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor servicemonteur.

Vacatures servicemonteur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als servicemonteur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is servicemonteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.