Bouwvakker worden
 

Bouwvakker worden

Bouwvakker worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
88%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een bouwvakker?

Een bouwvakker is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse beroepen en werkzaamheden in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als timmerman, metselaar, dakdekker, glaszetter, tegelzetter, schilder, stukadoor, grondwerker, steigerbouwer en uitvoerder. Wat bouwvakkers met elkaar verbindt, is dat zij over het algemeen fysieke werkzaamheden op bouwplaatsen uitvoeren. Vaak met behulp van machines en gereedschap. Als er in vacatures toch om een bouwvakker wordt gevraagd zonder dat duidelijk is om wat voor specialisatie of bouwvakkersberoep het gaat, bestaan je werkzaamheden vaak uit fysieke en eenvoudigere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van bouwplaatsen, greppels graven, randen maken om de zijkanten van uitgravingen te ondersteunen, steigers bouwen en puin, afval en ander overtollig materiaal opruimen. Meestal verricht je deze werkzaamheden ter ondersteuning van andere vakmensen. Vaak moet je hierbij ook allerlei soorten hand- en elektrisch gereedschap bedienen. Zoals luchthamers, trilstampers, cementmolens, kleine mechanische takelmachines en meetapparatuur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bouwvakker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bouwvakker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bouwvakker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bouwvakker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bouwvakker bedraagt 88%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een bouwvakker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bouwvakker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bouwvakker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bouwvakker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bouwvakker

Bouwvakker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bouwvakker.

Vacatures bouwvakker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bouwvakker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bouwvakker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.