Service engineer worden
 

Service engineer worden

Service engineer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
52%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.468,-
vacatures
631
 

Wat doet een service engineer?

Wil jij service engineer worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor service engineers. Maar wat doet een service engineer eigenlijk? Werken als service engineer betekent dat je verantwoordelijk bent voor het oplossingen van storingen en onderhouden van machines. Daarnaast zijn veel service engineers ook verantwoordelijk voor het installeren van werktuigbouwkundige installaties en machines. Je voert bijvoorbeeld montagewerkzaamheden uit volgens tekeningen en instructies, plaatst nieuwe systemen bij opdrachtgevers of verricht service- en onderhoudswerkzaamheden aan bestaande systemen. De machines waaraan je werkt of installeert kunnen erg variëren. Denk bijvoorbeeld aan pompsystemen, kantoormachines, verwarmingsapparatuur, elektrotechnische installaties, aggregaten, productiemachines, drankautomaten en print- en drukapparatuur. Waar werkt een service engineer? Als service engineer werk je bijvoorbeeld bij een fabrikant van apparatuur, ben je gedetacheerd bij een technisch bureau op het gebied van installatie en onderhoud van machines of werk je bij een bedrijf of organisatie die veel machines in eigen beheer heeft. Een service engineer wordt soms ook wel een onderhoudsmonteur of installatiemonteur genoemd. Mede afhankelijk van zijn of haar taken en verantwoordelijkheden.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken service engineer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van service engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is service engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep service engineer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een service engineer bedraagt 52%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een service engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen service engineer

Service engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor service engineer.

Vacatures en salarissen service engineer

Het gemiddeld jaarsalaris van een service engineer bedraagt € 36.468,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is service engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Vrachtwagenchauffeur
 2. Beveiliger
 3. Hovenier
 4. Onderhoudsmonteur
 5. Logistiek medewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.