Service engineer worden
 

Service engineer worden

Service engineer worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
52%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.063,-
vacatures
1359
 

Wat doet een service engineer?

Wil jij service engineer worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor service engineers. Maar wat doet een service engineer eigenlijk? Werken als service engineer betekent dat je verantwoordelijk bent voor het oplossingen van storingen en onderhouden van machines. Daarnaast zijn veel service engineers ook verantwoordelijk voor het installeren van werktuigbouwkundige installaties en machines. Je voert bijvoorbeeld montagewerkzaamheden uit volgens tekeningen en instructies, plaatst nieuwe systemen bij opdrachtgevers of verricht service- en onderhoudswerkzaamheden aan bestaande systemen. De machines waaraan je werkt of installeert kunnen erg variëren. Denk bijvoorbeeld aan pompsystemen, kantoormachines, verwarmingsapparatuur, elektrotechnische installaties, aggregaten, productiemachines, drankautomaten en print- en drukapparatuur. Waar werkt een service engineer? Als service engineer werk je bijvoorbeeld bij een fabrikant van apparatuur, ben je gedetacheerd bij een technisch bureau op het gebied van installatie en onderhoud van machines of werk je bij een bedrijf of organisatie die veel machines in eigen beheer heeft. Een service engineer wordt soms ook wel een onderhoudsmonteur of installatiemonteur genoemd. Mede afhankelijk van zijn of haar taken en verantwoordelijkheden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van service engineer bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van service engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is service engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van service engineer verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een service engineer bedraagt 52%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een service engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een service engineer?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.063,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een service engineer met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend service engineer. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een service engineer gemiddeld € 38.000 per jaar. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.700 per maand en ongeveer € 3.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor service engineers met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen service engineer

Service engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor service engineer.

Vacatures service engineer

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als service engineer? Bekijk hieronder de vacatures.


Is service engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.