Stylist worden
 

Stylist worden

Stylist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 6.000,-
vacatures
272
 

Wat doet een stylist?

Met een stylist wordt meestal iemand bedoelt die anderen mensen helpt bij het stijlen van hun uiterlijk. Dat houdt in dat een stylist iemand anders adviseert over het kiezen van kleding. Maar het kan ook betrekking hebben op haardracht, gebruik van accessoires zoals brillen, tassen en hoeden en petten. Een stylist heeft gevoel voor mode, kijkt naar iemands persoonlijkheid en probeert deze op elkaar af te stemmen. In plaats van personen kunnen stylisten ook bedrijven adviseren. Bijvoorbeeld over de inkoop van stoffen, kleding of modeaccessoires. De term van stylist wordt soms ook gebruikt voor andere beroepen. Zoals een bloemist, interieuradviseur, verkoopmedewerker (bijvoorbeeld bij een kledingwinkel of opticien) of modeontwerper. Stylist worden? De meeste stylisten hebben opleiding op het gebeid van mode of design gevolgd. Maar als je kan aantonen een goede stylist te zijn, maak je bij sommige werkgevers ook een kans. Veel stylisten zijn daarnaast zelfstandig en werken in opdracht van verschillende opdrachtgevers.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van stylist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van stylist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is stylist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van stylist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een stylist bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een stylist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een stylist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 6.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een stylist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend stylist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen stylist

Stylist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor stylist.

Vacatures stylist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als stylist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is stylist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.