Technisch directeur of CTO worden
 

Technisch directeur of CTO worden

Technisch directeur of CTO worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een technisch directeur of cto?

Een technisch directeur of CTO (chief technical officer) is binnen het bestuur van een organisatie of bedrijf verantwoordelijk voor de techniek. Bedrijven hebben vaak een CTO als het bedrijf erg leunt op techniek en onderzoek en om het belang van techniek te onderstrepen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vaststellen en formuleren van technisch en innovatie beleid en algemene leiding geven aan ondergeschikte bestuurders of staf. Als er binnen en een organisatie een CTO is, is er vaak ook een CEO (chief executive officer) en CFO (chief financial officer). Onder technisch wordt zowel IT als apparatuur en machines verstaan. Bij sommige organisaties is de technisch directeur alleen verantwoordelijk voor het aansturen van technische afdelingen en zit hij of zij niet in de directie van het bedrijf. Als CTO geef je doorgaans leiding aan professionals en specialisten. Veel CTO’s hebben zelf een technische achtergrond.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van technisch directeur of cto bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van technisch directeur of cto. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is technisch directeur of cto misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van technisch directeur of cto verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een technisch directeur of cto bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een technisch directeur of cto binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een technisch directeur of cto?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een technisch directeur of cto met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend technisch directeur of cto. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen technisch directeur of cto

Technisch directeur of CTO worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor technisch directeur of cto.

Vacatures technisch directeur of cto

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als technisch directeur of cto? Bekijk hieronder de vacatures.


Is technisch directeur of cto niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.