Topsporter worden
 

Topsporter worden

Topsporter worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
28%
gemiddeld jaarsalaris
€ 30.092,-
vacatures
7
 

Wat doet een topsporter?

Als profvoetballer, proftennisser, profgolfer of topatleet kan je heel veel geld verdienen. Maar dit is slechts voor weinigen weggelegd. Om als atleet, sporter geld te kunnen verdienen, dient men getalenteerd en fysiek in staat te zijn en over een langere periode, vaak van jongs af aan, heel veel te trainen. Het spreekt voor zich dat een topsporter over het algemeen zeer gemotiveerd en ambitieus is. In sommige vacatures wordt er met een topsporter iemand bedoeld die hard kan werken en kan afzien. Bijvoorbeeld in de bediening of in de sales. Tegenwoordig zijn er ook e-sporters die hun geld verdienen met het spelen van online sportgames. Ook voor een e-sporter geldt dat je dit alleen kunt worden door heel veel te oefenen in combinatie met talent. E-sporters verdienen daarnaast vaak ook geld als vlogger met bijvoorbeeld een eigen YouTube kanaal. Oud topsporters of mensen die het (net) niet redden om hun geld als topsporter te verdienen, lukt het toch vaak om in de sportwereld hun boterham te verdienen. Bijvoorbeeld als fitnesstrainer of sportinstructeur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van topsporter bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van topsporter. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is topsporter misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van topsporter verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een topsporter bedraagt 28%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een topsporter binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een topsporter?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 30.092,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een topsporter met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend topsporter. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen topsporter

Topsporter worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor topsporter.

Vacatures topsporter

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als topsporter? Bekijk hieronder de vacatures.


Is topsporter niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.