Verkoopadviseur worden
 

Verkoopadviseur worden

Verkoopadviseur worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
85%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.855,-
vacatures
134
 

Wat doet een verkoopadviseur?

Als verkoopadviseur of verkoper adviseer je klanten bij de aanschaf van producten en diensten. Je kunt goed met klanten omgaan en je weet alles van de artikelen die in de winkel worden verkocht. Dit kan van alles zijn. Van meubels tot internetdiensten en van badkamers tot alles op het gebied van kamperen. Afhankelijk van je product of dienst kan de naam van je beroep variëren. Een verkoopadviseur bij een garage of autobedrijf heet bijvoorbeeld een verkoopadviseur automotive. Als je huizen verkoopt, heet je een makelaar en als je telefonisch producten en diensten verkoopt, word je een callcenter medewerker genoemd. Maar verreweg de meeste mensen kennen verkoopadviseurs als mensen die je in de winkel helpen. Als je als verkoopadviseur klanten fysiek te woord staat, dien je over het algemeen een representatief voorkomen te hebben. Wat inhoudt dat er netjes en verzorgd uitziet. Je bent dan immers het visitekaartje van het bedrijf. Maar je moet ook over de verkoopvaardigheden beschikken om klanten te kunnen adviseren en producten te laten kopen. Sommige mensen hebben dit van nature en beschikken dan over een zogenaamde gunfactor. Wil je verkoopadviseur worden? Veel bedrijven bieden zelf opleidingen aan maar er zijn ook genoeg cursussen en trainingen op het gebied van verkooptechnieken en acquisitie.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van verkoopadviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van verkoopadviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is verkoopadviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van verkoopadviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een verkoopadviseur bedraagt 85%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een verkoopadviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een verkoopadviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.855,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een verkoopadviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend verkoopadviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een verkoopadviseur over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een verkoopadviseur € 30.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor verkoopadviseurs met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen verkoopadviseur

Verkoopadviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor verkoopadviseur.

Vacatures verkoopadviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als verkoopadviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is verkoopadviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.