Zanger worden
 

Zanger worden

Zanger worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 21.540,-
vacatures
3
 

Wat doet een zanger?

Wil jij zanger worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor zangers. Maar wat doet een zanger eigenlijk en hoe word je er een? Een zanger of zangeres zingt liedjes, teksten en nummers op een podium, op de radio, voor televisie of online. Veel zangers of zangeressen zijn lid van een band, koor of muziekgezelschap maar er zijn ook zangers die solo optreden. Sommige zangers of zangeressen schrijven eigen teksten. Een zanger of zangeres treedt vaak op bij feesten en partijen. Met eigen werk en/of met covers. Als je als zanger of zangeres je hebt gespecialiseerd in musicals heet je een musicalperformer. Sommige zangers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort zang of performance. Denk bijvoorbeeld aan een rapper. Vroeger was je al zanger voor succes erg afhankelijk van anderen, bijvoorbeeld van een producer. Tegenwoordig kun je via sites als YouTube eenvoudig je zangkwaliteiten etaleren. Toch is de concurrentie erg groot en is het hard werken om als zanger of zangeres een fatsoenlijk inkomen te verdienen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van zanger bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van zanger. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is zanger misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van zanger verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een zanger bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een zanger binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een zanger?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 21.540,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een zanger met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend zanger. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen zanger

Zanger worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor zanger.

Vacatures zanger

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als zanger? Bekijk hieronder de vacatures.


Is zanger niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.