Zelfstandig werkend kok worden
 

Zelfstandig werkend kok worden

Zelfstandig werkend kok worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
63%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.431,-
vacatures
194
 

Wat doet een zelfstandig werkend kok?

Als zelfstandig werkend kok ben je zelfredzaam en kun je eigenhandig een keuken runnen. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het verrichten van voorbereidende werkzaamheden, bereiden van gerechten volgens bestaande recepturen of specifieke aanwijzingen van een chef-kok of sous-chef, bewaken van houdbaarheid en hygiëne, schoonmaken van de werkomgeving, keukenapparatuur en signaleren van bijzonderheden en mankementen. Als zelfstandig werkend kok moet je leiding kunnen geven aan de andere koks en het keukenpersoneel. Je werkt over het algemeen in een keuken van een restaurant of instelling. Afhankelijk van het soort restaurant of de grootte van het restaurant werk je onder leiding van een chef-kok of leg je verantwoording af aan de eigenaar of bedrijfsleiding.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van zelfstandig werkend kok bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van zelfstandig werkend kok. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is zelfstandig werkend kok misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van zelfstandig werkend kok verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een zelfstandig werkend kok bedraagt 63%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een zelfstandig werkend kok binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een zelfstandig werkend kok?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.431,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een zelfstandig werkend kok met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend zelfstandig werkend kok. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een zelfstandig werkend kok over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een Zelfstandig werkend kok € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 2.900 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor zelfstandig werkend koks met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor zelfstandig werkend kok.

Vacatures zelfstandig werkend kok

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als zelfstandig werkend kok? Bekijk hieronder de vacatures.


Is zelfstandig werkend kok niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.