Machinist worden
 

Machinist worden

Machinist worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
96%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een machinist?

Een treinmachinist of machinist railvervoer bestuurt elektrische, diesel-elektrische, stoom- of gas-turbine-elektrische locomotieven (treinen) om passagiers of vracht te vervoeren. Tot de werkzaamheden behoren ook het interpreteren van opdrachten, elektronische of handmatige signalen en het voldoen aan de regelgeving van de spoorwegen.

Het beroep treinmachinist staat erg onder druk als gevolg van automatisering en robotisering. In de nabije toekomst zullen steeds meer machinisten vervangen worden door een automatische machinist. Maar er zijn ook beroepen die qua opleidingsniveau en persoonlijkheidskenmerken lijken op dat van een machinist maar waarbij de kans op robotisering een stuk kleiner is. Dat zijn bijvoorbeeld beroepen als politieagent, beroepsmilitair, domotica adviseur en drone-piloot.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van machinist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van machinist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is machinist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van machinist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een machinist bedraagt 96%. Dat betekent dat de kans zeer groot is dat de taken en werkzaamheden van een machinist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een machinist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een machinist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend machinist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen machinist

Machinist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor machinist.

Vacatures machinist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als machinist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is machinist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.