Bestuurssecretaris worden
 

Bestuurssecretaris worden

Bestuurssecretaris worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
44%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.165,-
vacatures
6
 

Wat doet een bestuurssecretaris?

Wil jij bestuurssecretaris worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor bestuurssecretarissen. Maar wat doet een bestuurssecretaris eigenlijk? Een bestuurssecretaris draagt zorg voor bestuurlijke ondersteuning en advisering en vertegenwoordigt zo nodig de organisatie in externe contacten. De bestuurssecretaris geeft de directeur/het bestuur advies over organisatie brede vraagstukken en houdt toezicht op gemaakte afspraken, lopende processen en relevante verplichtingen. Veel bestuurssecretarissen zijn jurist of hebben een juridische achtergrond. Dat heeft te maken met de aard van de werkzaamheden. Bij veel bestuurlijke afspraken en beleid heb je te maken met wetgeving en jurisprudentie. Een secretaris is vaak diegene die aangeeft of iets (juridisch) kan en mag of helpt bij beantwoorden van deze vragen. Als secretaris werk je op hoog niveau in een bestuurlijke en vaak complexe omgeving. Dit vraagt om verschillende competenties. Je moet aan de ene kant vrij ondernemend zijn. Dit uit zich in het feit dat je initiatief toont, makkelijk op mensen afstapt en een netwerker bent. Daarnaast moet je ook vrij procedureel zijn en denken. Dat betekent dat je mensen en de organisatie aan afspraken houdt en zaken organiseert. Een bestuurssecretaris wordt ook vaak een beleidsmedewerker, ambtelijk secretaris of accountmanager genoemd. Een bestuurssecretaris is geen secretaresse of office manager. Deze werken meer op een operationeel en uitvoerend niveau terwijl een bestuurssecretaris op strategisch niveau werkt. Een bestuurssecretaris is vaak werkzaam voor een brancheorganisatie of vereniging.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken bestuurssecretaris

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bestuurssecretaris. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bestuurssecretaris misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Toekomst beroep bestuurssecretaris

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bestuurssecretaris bedraagt 44%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een bestuurssecretaris binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen bestuurssecretaris

Bestuurssecretaris worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bestuurssecretaris.

Vacatures en salarissen bestuurssecretaris

Het gemiddeld jaarsalaris van een bestuurssecretaris bedraagt € 51.165,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is bestuurssecretaris niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.