Fondsenwerver worden
 

Fondsenwerver worden

Fondsenwerver worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 39.318,-
vacatures
3
 

Wat doet een fondsenwerver?

Een fondsenwerver of fundraiser organiseert activiteiten met als doel fondsen te werven of op een andere manier geldelijke donaties te verwerven voor een organisatie. Denk qua activiteiten aan gala’s, diners, veilingen, rally’s en andere fysieke bijeenkomsten. Naast het organiseren van activiteiten houdt een fondsenwerver zich ook bezig met onderhouden van relaties met potentiele en bestaande donateurs en subsidiegevers. Als fondsenwerver is het vaak ook je taak om een goed doel of fonds in de markt te zetten door middel van public relations, reclame- en marketingcampagnes en crowdfunding. Soms moet je hiervoor promotiemateriaal laten ontwerpen en produceren. Een fondsenwerver die zich toelegt op het online werven van kleinere giften wordt ook wel een crowdfunding specialist genoemd. Het werk van een fondsenwerver lijkt qua werkzaamheden veel op dat van een relatiemanager. Bij beide beroepen is het zaak klanten/relaties te behouden met als uiteindelijke doel meer omzet of giften te realiseren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van fondsenwerver bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van fondsenwerver. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is fondsenwerver misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van fondsenwerver verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een fondsenwerver bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een fondsenwerver binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een fondsenwerver?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 39.318,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een fondsenwerver met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend fondsenwerver. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.


Is fondsenwerver niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.