Functionaris gegevensbescherming worden
 

Functionaris gegevensbescherming worden

Functionaris gegevensbescherming worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een functionaris gegevensbescherming?

Een functionaris gegevensbescherming heet voluit een functionaris voor de gegevensbescherming en wordt meestal afgekort tot FG. Per 25 mei 2018 geldt een nieuwe wet op het gebied van gegevensbescherming. Deze nieuwe privacywet heet de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Vanaf dat moment zijn sommige organisaties verplicht om een FG in dienst te hebben. Een FG is simpel gezegd iemand die ervoor zorgt dat de organisatie zich aan de AGV houdt. Het uiteindelijke doel van een FG is om binnen de organisatie een cultuur van gegevensbescherming te ontwikkelen. Er zijn drie type organisaties die verplicht zijn om een FG in dienst te hebben. Dat zijn overheden, organisaties die mensen volgen en observeren en organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens (ras, politieke voorkeur, etc.) gebruiken. Als FG heb je verstand van privacywetgeving. Daarnaast weet je goed hoe digitale gegevensverwerking in een organisatie werkt. Dat betekent niet dat je een programmeur hoeft te zijn (geweest) maar je moet wel voldoende verstand hebben van zaken als IT systemen, online dataverwerking en cybersecurity om met techneuten, beleidsmakers en andere belanghebbenden te kunnen overleggen. Het beroep van FG is niet beschermd en er bestaat geen officiële opleiding voor. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het aannemen van een competente FG. Qua taken en werkzaamheden is een FG een mix van een IT manager, riskmanager, jurist en consultant.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken functionaris gegevensbescherming

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van functionaris gegevensbescherming. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is functionaris gegevensbescherming misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep functionaris gegevensbescherming

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een functionaris gegevensbescherming bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een functionaris gegevensbescherming binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen functionaris gegevensbescherming

Functionaris gegevensbescherming worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor functionaris gegevensbescherming.

Vacatures en salarissen functionaris gegevensbescherming

Het gemiddeld jaarsalaris van een functionaris gegevensbescherming bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.


Is functionaris gegevensbescherming niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.