IT manager worden
 

IT manager worden

IT manager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 59.933,-
vacatures
75
 

Wat doet een it manager?

Een IT manager of ICT manager is binnen de organisatie of organisatieonderdeel verantwoordelijk voor het plannen, aansturen of coördineren van IT activiteiten. Denk hierbij aan activiteiten op het gebied van elektronische gegevensverwerking, informatiesystemen, systeemanalyse en programmering van software en computers. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan ICT monteurs, programmeurs of systeembeheerders. De meeste IT managers hebben zelf ervaring als IT’er. Bijvoorbeeld als programmeur. Maar dat is niet altijd nodig. Zolang je maar in staat bent om te begrijpen wat je IT medewerkers doen en wat de consequentie voor hun werkzaamheden zijn als er bepaalde besluiten worden genomen. Een IT manager wordt soms ook wel een hoofd automatisering of hoofd IT genoemd. Bij grote bedrijven en internetbedrijven heet de IT-manager soms ook een CIO. CIO staat voor chief information officer. De CIO is de hoogst verantwoordelijke voor IT binnen het bedrijf. Een IT manager hoeft niet per se te kunnen programmeren. Een IT manager hoeft niet per se te kunnen programmeren. Een IT manager die naast zijn of haar managementtaken ook moet kunnen programmeren, wordt ook wel een full stack developer genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van it manager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van it manager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is it manager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van it manager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een it manager bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een it manager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een it manager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 59.933,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een it manager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend it manager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een IT-manager € 54.000. Dat is bruto € 4.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.800 per maand en ongeveer € 5.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor IT-managers met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen it manager

IT manager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor it manager.

Vacatures it manager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als it manager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is it manager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.