Schoonmaker worden
 

Schoonmaker worden

Schoonmaker worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
66%
gemiddeld jaarsalaris
€ 29.811,-
vacatures
1472
 

Wat doet een schoonmaker?

Wil jij schoonmaker worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor schoonmakers. Maar wat doet een schoonmaakmedewerker eigenlijk? Als schoonmaker bestaan je werkzaamheden over het algemeen uit schoon en opgeruimd houden van gebouwen en bedrijfsruimtes. Dit kunnen kantoren, scholen, hotels, winkels, sportfaciliteiten en fabrieken zijn. Soms moet je zwaar schoonmaakwerk verrichten. Zoals het schoonmaken van vloeren, tapijten reinigen, muren en ramen wassen en afval verwijderen. Werkzaamheden kunnen ook bestaan uit het onderhouden en schoonmaken van machines en apparaten en het uitvoeren van routinematig onderhoud. Het beroep interieurverzorger vertoont veel overeenkomsten met dit beroep maar is qua werkzaamheden over het algemeen minder zwaar. Veel schoonmakers zijn gespecialiseerd op een bepaald gebied. Denk aan glazenwassers, asbestverwijderaars of graffiti verwijderaars. Als schoonmaker werk je vaak alleen. Het is dus een beroep waarbij het van belang is dat je graag zelfstandig werkt en dingen graag op orde hebt. Soms wordt een schoonmaker een facilitair medewerker genoemd en is je takenpakket breder dan alleen schoonmaken.

Hoe word ik een schoonmaker?

Wil je graag een professioneel schoonmaker worden? Voor meer dan de helft van de vacatures wordt er geen opleiding gevraagd. Als je maar wilt aanpakken en over de juiste mentaliteit beschikt. Maar er zijn wel schoonmaakopleidingen. Vaal leiden deze je op tot een gespecialiseerde schoonmaker. Bijvoorbeeld als glazenwasser of specialist voor het reinigen van bijvoorbeeld vloeren. Bij veel bedrijven bestaat ook de mogelijkheid om leren en weren te combineren.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van schoonmaker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van schoonmaker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is schoonmaker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van schoonmaker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een schoonmaker bedraagt 66%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een schoonmaker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een schoonmaker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 29.811,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een schoonmaker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend schoonmaker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een schoonmaker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een schoonmaker € 23.000. Dat is afgerond bruto € 1.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.600 per maand en ongeveer € 2.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor schoonmakers met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen schoonmaker

Schoonmaker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor schoonmaker.


Is schoonmaker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.