Internist worden
 

Internist worden

Internist worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
3
 

Wat doet een internist?

Een internist is een arts die ziekten en letsels van aan inwendige organen gelieerde problemen diagnosticeert en niet-chirurgische behandelingen verzorgt. Het specialisme van de internist wordt ook interne geneeskunde of inwendige geneeskunde genoemd. Als internist heb je met vrijwel alle aspecten van de geneeskunde te maken. Een internist kan je een beetje zien als de generalist onder de medisch specialisten. Toch hebben veel internisten een bepaalde specialisatie en weten ze bijvoorbeeld veel over allergieën, het immuunsysteem of kanker. Ze heten dan een allergoloog, immunoloog of oncoloog (kankerspecialist). Bij chirurgische ingrepen zal de internist de patiënt doorverwijzen naar een chirurg. Wil je internist worden? Dan zal je een opleiding geneeskunde moeten volgen aan een universiteit. Waarna je je kunt specialiseren tot internist. Is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg kansrijke opleidingen om alsnog aan de slag te kunnen in de medische wereld. Bijvoorbeeld als verpleegkundigedoktersassistent, gewichtsconsulent of zorgcoördinator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van internist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van internist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is internist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van internist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een internist bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een internist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een internist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een internist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend internist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen internist

Internist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor internist.

Vacatures internist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als internist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is internist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.