Overheidsmanager worden
 

Overheidsmanager worden

Overheidsmanager worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een overheidsmanager?

Een overheidsmanager is een manager die in dienst is van de overheid. Dat kan op hoog en laag niveau zijn. Je kunt bij veel verschillende soorten overheden werken. Zoals de rijksoverheid, provincie of gemeente. Maar denk ook aan (semi-)overheidsorganen als waterschappen, scholen en toezichthoudende instanties. Wat onderscheidt de overheidsmanager van een manager in het bedrijfsleven? Wat maakt het werk van een overheidsmanager anders? Dat is vooral het dienen van het algemeen belang. Dit geeft een heel andere dimensie aan het werk van overheidsmanagers. De politiek bepaalt wat er moet gebeuren en hoeveel budget er is. Binnen deze kaders moeten overheidsmanagers de organisatie of een onderdeel daarvan aansturen. Enkele voorbeelden van overheidsmanagers zijn een schooldirecteur, directeur openbare werken bij een gemeente, secretaris-generaal bij een ministerie en sergeant bij het leger. Voor veel overheidsmanagementfuncties wordt een opleiding op universitair niveau gevraagd. Maar er zijn bij de overheid ook genoeg managementfuncties op middelbaar niveau. Op vacaturesites zal je weinig vacatures zien voor een overheidsmanager. Er zal dan vooral gevraagd worden naar specifieke functies als projectleider bij De Belastingdienst of teamleider bij de politie.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van overheidsmanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van overheidsmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is overheidsmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van overheidsmanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een overheidsmanager bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een overheidsmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een overheidsmanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een overheidsmanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend overheidsmanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen overheidsmanager

Overheidsmanager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor overheidsmanager.

Vacatures overheidsmanager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als overheidsmanager? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is overheidsmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.