Personal assistant worden
 

Personal assistant worden

Personal assistant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
35%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.800,-
vacatures
14
 

Wat doet een personal assistant?

Heel simpel gezegd is een personal assistant (PA) iemand die mensen helpt bij het regelen van administratie, activiteiten en evenementen. Als persoonlijk assistent help je mensen die over het algemeen heel erg druk en ook erg vermogend zijn. Dat heeft vaak invloed op de dingen je regelt en organiseert, de werkomgeving waarin je verkeert maar ook op je werktijden. Als PA is het je taak om klanten te ontzorgen. Je helpt hen bij alledaagse zaken. Zoals het bijhouden van een agenda, regelen van een kapper, het kopen van kleding of reserveren van tickets of andere praktische zaken. Maar soms moet je ook bijzondere activiteiten organiseren. Zoals een feest met een bijzonder thema. Daarbij kun je soms te maken krijgen met buitengewone wensen. Zoals het regelen van wilde dieren, speciale artiesten of exclusieve voertuigen. Dit vraagt soms om lef, doorzettingsvermogen of een stukje creativiteit. Het werk van een PA heeft veel raakvlakken met dat van een stewardess (veel reizen en regelen), nanny (altijd klaar staan en entertainen) en een office manager (administratieve taken en andere zaken organiseren). Wie zijn je klanten? Dat kunnen beroemde, rijke en drukbezette mensen zijn. Denk aan DJ’s, filmsterren en rijke zakenlui. Vanwege je klantenkring wordt discretie erg op prijs gesteld. Sommige personal assistants reizen met hun vaste klant de hele wereld over. Andere PA’s verblijven in een bepaald gebied. Bijvoorbeeld de Côte d'Azur en worden ingeschakeld door verschillende klanten als zij daar verblijven. Hoe word je PA? Het helpt als je werkervaring hebt opgedaan in de horeca, je flexibel bent, een representatieve uitstalling hebt en een echte doorzetter bent. Sommige uitzendbureaus worden benaderd voor het leveren van een PA. Dus wellicht kun je proberen om je bij een paar in te schrijven. Een office manager of secretaresse die voor een baas of directieteam werkt, wordt soms ook personal assistant een genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken personal assistant

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van personal assistant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is personal assistant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep personal assistant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een personal assistant bedraagt 35%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een personal assistant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen personal assistant

Personal assistant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor personal assistant.

Vacatures en salarissen personal assistant

Het gemiddeld jaarsalaris van een personal assistant bedraagt € 31.800,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is personal assistant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.