Psycholoog worden
 

Psycholoog worden

Psycholoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.367,-
vacatures
1552
 

Wat doet een psycholoog?

De oorspronkelijke betekenis van psychologie is leer van de ziel. Vroeger werd psychologie daarom ook zielkunde genoemd. Psychologie is een breed vak en je kunt je psychologische kennis op veel verschillende manieren inzetten. Je kunt bijvoorbeeld als psycholoog in de marketing gaan werken, marktonderzoek doen of assessmentpsycholoog worden. Vooral A&O psychologen kiezen voor dit soort beroepen. Maar je kunt er ook voor kiezen om mensen te gaan helpen die psychische problemen ervaren. Dit wordt ook wel klinische psychologie genoemd. Voor klinische psychologie dien je een vervolgopleiding, nadat je de studie psychologie hebt afgerond, te volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld een klinisch psycholoog, psychotherapeut of gezondheidspsycholoog (gz-psycholoog) worden. Het verschil tussen deze drie typen van psychologen is vooral de duur van de opleiding en de zwaarte van de klachten van patiënten. Een gz-psycholoog kun je worden na een tweejarige postdoctorale studie. Een klinisch psycholoog kun je worden nadat je een opleiding tot gz-psycholoog hebt afgerond. Je moet dan nog een driejarige opleiding volgen. En een psychotherapeut kun je alleen worden na het volgen van een vierjarige postdoctorale opleiding. Psycholoog is geen beschermde titel. Iedereen kan zich dus psycholoog noemen. Om deze reden zijn er registers, zoals het NIP en BIG, waar psychologen zich bij inschrijven. Zeker de klinisch psychologen. Zorgverzekeraars, klanten en huisartsen zullen ook kijken of een psycholoog over de juiste kwalificaties beschikt om mensen te mogen helpen. Op hbo-niveau kun je diverse online opleidingen en thuisstudies toegepaste psychologie volgen. Hiermee kun je geen klinisch psycholoog worden. Maar je komt wel voor functies in aanmerking op het gebied van HRM en training. Bijvoorbeeld als trainer, coach, recruiter of loopbaanadviseur.

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken psycholoog

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van psycholoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is psycholoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Intellectueel Sociaal Artistiek

Toekomst beroep psycholoog

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een psycholoog bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een psycholoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Vacatures en salarissen psycholoog

Het gemiddeld jaarsalaris van een psycholoog bedraagt € 47.367,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is psycholoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken psycholoog

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere of bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) psycholoog maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een psycholoog CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!