Psycholoog worden
 

Psycholoog worden

Psycholoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 60.927,-
vacatures
278
 

Wat doet een psycholoog?

Wil jij psycholoog worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor psychologen. Maar wat doet een psycholoog eigenlijk? De oorspronkelijke betekenis van psychologie is leer van de ziel. Vroeger werd psychologie daarom ook zielkunde genoemd. Psychologie is een breed vak en je kunt je psychologische kennis op veel verschillende manieren inzetten. Je kunt bijvoorbeeld als psycholoog in de marketing gaan werken, marktonderzoek doen of assessmentpsycholoog worden. Vooral A&O psychologen kiezen voor dit soort beroepen. Maar je kunt er ook voor kiezen om mensen te gaan helpen die psychische problemen ervaren. Dit wordt ook wel klinische psychologie genoemd.

Hoe word ik een psycholoog?

Psycholoog is geen beschermde titel. Dus iedereen kan zich een psycholoog noemen. Maar een klinisch psycholoog, psychotherapeut, gezondheidspsycholoog of gz-psycholoog is wel een beschermd beroep. Voor deze beroepen dien je een universitaire studie psychologie te volgen. Vervolgens dien je een vervolgopleiding te volgen. Alleen dan mag je jezelf een psycholoog met een beschermde titel noemen en zijn. Het verschil tussen deze drie typen van psychologen is vooral de duur van de opleiding en de zwaarte van de klachten van patiënten. Een gz-psycholoog kun je worden na een tweejarige postdoctorale studie. Een klinisch psycholoog kun je worden nadat je een opleiding tot gz-psycholoog hebt afgerond. Je moet dan nog een driejarige opleiding volgen. En een psychotherapeut kun je alleen worden na het volgen van een vierjarige postdoctorale opleiding.

Op hbo-niveau kun je diverse online opleidingen en thuisstudies toegepaste psychologie volgen. Hiermee kun je geen klinisch psycholoog worden. Maar je komt wel voor functies in aanmerking op het gebied van HRM en training. Bijvoorbeeld als trainer, coach, recruiter of loopbaanadviseur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van psycholoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van psycholoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is psycholoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van psycholoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een psycholoog bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een psycholoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een psycholoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 60.927,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een psycholoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend psycholoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een psycholoog € 54.000. Dat is bruto € 4.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.800 per maand en ongeveer € 5.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor psychologen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen psycholoog

Psycholoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor psycholoog.

Vacatures psycholoog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als psycholoog? Bekijk hieronder de vacatures.


Is psycholoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.