Psychotherapeut worden
 

Psychotherapeut worden

Psychotherapeut worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een psychotherapeut?

Een psychotherapeut is een gespecialiseerde psycholoog die mensen helpt met als doel om een meer effectieve, persoonlijke, sociale, educatieve en beroepsmatige ontwikkeling en flexibiliteit te bewerkstelligen. De werkzaamheden van een psychotherapeut bestaan onder andere uit het vaststellen en evalueren van problemen van mensen door iemands voorgeschiedenis te bestuderen, gesprekken te voeren, te observeren en individuele of groepstherapieën te bieden. Een psychotherapeut kun je alleen worden na het voltooien van een universitaire studie psychologie en het volgen van een vierjarige postdoctorale opleiding tot psychotherapeut. Op hbo-niveau kun je de studie toegepaste psychologie volgen. Hiermee kun je geen psychotherapeut worden. Maar je komt wel voor functies in aanmerking op het gebied van HRM en training. Bijvoorbeeld als trainercoachrecruiter of loopbaanadviseur.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een psychotherapeut?

Judith - Psychotherapeut kinder- en jeugdpsychiatrie: “Als psycholoog ga je puzzelen met een persoon waarom hij of zij last heeft van psychische klachten. En in die puzzel ligt vaak het antwoord. In contact met die persoon; kind, adolescent of volwassenen!”

Past het beroep van psychotherapeut bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van psychotherapeut. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is psychotherapeut misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van psychotherapeut verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een psychotherapeut bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een psychotherapeut binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een psychotherapeut?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een psychotherapeut met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend psychotherapeut. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een psychotherapeut € 66.000. Dat is bruto € 5.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 6.300 per maand en ongeveer € 4.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor psychotherapeuten met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen psychotherapeut

Psychotherapeut worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor psychotherapeut.


Is psychotherapeut niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.