Relatietherapeut worden
 

Relatietherapeut worden

Relatietherapeut worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een relatietherapeut?

Een therapie is een algemene methode om iets te verbeteren. Bij relatietherapie probeert je dus een relatie te verbeteren. Als relatietherapeut probeer je een slechte (huwelijks)relatie tussen twee mensen te verbeteren. Dit doe je onder andere door problemen inzichtelijk, concreet en meetbaar te maken. Vervolgens help je mensen hieraan te werken. Dit klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk blijkt dat het vaak enige tijd kost om langdurige patronen te doorbreken waarna de relatie beter kan worden. Als relatietherapeut pas je theorieën en technieken toe op het vlak van psychotherapie en het functioneren van gezinnen. Een relatietherapeut wordt soms een gezinstherapeut genoemd. Het beroep van relatietherapeut lijkt erg op dat van een mediator. Alleen een mediator helpt mensen bij het oplossen van een conflict met als doel op een goede manier uit elkaar te gaan. Om bijvoorbeeld een vechtscheiding te voorkomen. Terwijl bij relatietherapie het doel is om een relatie te redden of te verbeteren. Lijkt het je leuk om mensen te helpen in de liefde? Dan moet je minimaal een opleiding psychologie hebben afgerond. Het is dus niet een beroep dat je zomaar kunt worden. Beschik je hier niet over of is dit geen reële optie? Er zijn heel veel andere beroepen waarbij je mensen kunt helpen die er zelf niet uitkomen. Bijvoorbeeld in het onderwijs (leraar, pedagogisch medewerker), de zorg (woonbegeleider) of op het gebied van veiligheid (politieagent).

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een relatietherapeut?

Dr. Pieternel Dijkstra van Psycholoog Groningen Stad: “Het werk als relatietherapeut is enorm leuk omdat je mensen helpt bij iets wat heel belangrijk voor ze is: de liefde. Je helpt stellen nieuwe inzichten ontdekken over zichzelf en hun relatie. Partners leren op een nieuwe manier met elkaar communiceren. Soms ook ontdekken ze in therapie dat ze niet meer samen verder willen. Maar dat is beter dan blijven hangen in een relatie die niet goed voor je is. Het geven van relatietherapie vraagt om inzicht in de psyche van mensen, goede communicatieve vaardigheden, en methodisch werken. Zomaar wat doen volstaat niet. Je werkt met mensen en er staat veel op het spel. Een gedegen opleiding is dan ook een must.

Past het beroep van relatietherapeut bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van relatietherapeut. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is relatietherapeut misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van relatietherapeut verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een relatietherapeut bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een relatietherapeut binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een relatietherapeut?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een relatietherapeut met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend relatietherapeut. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen relatietherapeut

Relatietherapeut worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor relatietherapeut.

Vacatures relatietherapeut

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als relatietherapeut? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is relatietherapeut niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.