Webdeveloper worden
 

Webdeveloper worden

Webdeveloper worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
21%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.400,-
vacatures
10
 

Wat doet een webdeveloper?

Eenvoudig gezegd bouwt een webdeveloper websites of past deze aan. Daarom wordt een webdeveloper vaak ook een websitebouwer genoemd. Sommige websitebouwers beperken zich tot de technische kant van het bouwen of onderhouden van een website. Maar er zijn ook websitebouwers die zich bezig houden met het design van een website en zij dan eigenlijk een websitebouwer en webdesigner ineen. Websites kun je zo dynamisch en interactief maken als je wilt. Hoe meer functionaliteiten een website heeft, hoe harder je een technisch goed onderlegde webdeveloper je nodig hebt. Als webdeveloper analyseer je daarvoor de gebruiksbehoeften om content, graphics, prestaties en capaciteiten van de website optimaal in te stellen. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit het integreren van websites in andere toepassingen. Of geschreven, grafische, audio- en video elementen tot web-compatible formats converteren met behulp van ontwikkelingssoftware. Bij organisaties die websites maken wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen front-end en back-end oplossingen. Met front-end wordt bedoeld dat je aan de voorkant (dat wat gebruikers zien) werkt. Denk daarbij aan het werken met HTML, WordPress en Adobe Photoshop. Mensen die zich hier mee bezig houden, worden front end developers genoemd. Met back-end wordt de achterkant, wat onder de motorkap gebeurd, van een website of app bedoeld. Back-end developers houden zich meer bezig met het ontwikkelen van API’s, een content managementsysteem (CMS) of het integreren van databases waarop websites draaien of zorgen er voor dat websites en app’s snel draaien. 

Wil je een webdeveloper worden? Bekijk dan het handige overzicht met programmeer opleidingen en ontdek welke opleiding tot (web)developer het beste bij je past.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een webdeveloper?

Bob van Biezen van Web Whales: “Als webdeveloper ben je constant bezig met het oplossen van problemen door er slimme software voor te schrijven. Die drang om iets te automatiseren en niet 10x dezelfde handeling uit te hoeven voeren kan je bijna voelen. Daarbij is het ook dankbaar werk, klanten of collega’s zijn vaak super enthousiast als je iets oplevert. Soms geef je ze een stukje van hun tijd terug of maak je een applicatie die mensen geweldig fijn in het gebruik vinden. Tot slot niet onbelangrijk, als webdeveloper kijkt niemand je gek aan als je op je sokken in een hoody aan het werk bent!

Past het beroep van webdeveloper bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van webdeveloper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is webdeveloper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

  • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
  • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
  • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

  • fysiek werk
  • werk waarbij je vuil kan worden
  • machines of apparatuur bedienen
  • in de natuur en/of met dieren werken
  • buiten zijn
  • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van webdeveloper verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een webdeveloper bedraagt 21%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een webdeveloper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een webdeveloper?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.400,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een webdeveloper met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend webdeveloper. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen webdeveloper

Webdeveloper worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor webdeveloper.

Vacatures webdeveloper

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als webdeveloper? Bekijk hieronder de vacatures.


Is webdeveloper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

  1. Software engineer
  2. KYC analist
  3. Programmeur
  4. Jurist
  5. Hacker

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.