Webdeveloper worden
 

Webdeveloper worden

Webdeveloper worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
21%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.186,-
vacatures
50
 

Wat doet een webdeveloper?

Eenvoudig gezegd bouwt een webdeveloper websites of past deze aan. Daarom wordt een webdeveloper vaak ook een websitebouwer genoemd. Sommige websitebouwers beperken zich tot de technische kant van het bouwen of onderhouden van een website. Maar er zijn ook websitebouwers die zich bezig houden met het design van een website en zij dan eigenlijk een websitebouwer en webdesigner ineen. Websites kun je zo dynamisch en interactief maken als je wilt. Hoe meer functionaliteiten een website heeft, hoe harder je een technisch goed onderlegde webdeveloper je nodig hebt. Als webdeveloper analyseer je daarvoor de gebruiksbehoeften om content, graphics, prestaties en capaciteiten van de website optimaal in te stellen. Andere werkzaamheden kunnen bestaan uit het integreren van websites in andere toepassingen. Of geschreven, grafische, audio- en video elementen tot web-compatible formats converteren met behulp van ontwikkelingssoftware. Bij organisaties die websites maken wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen front-end en back-end oplossingen. Met front-end wordt bedoeld dat je aan de voorkant (dat wat gebruikers zien) werkt. Denk daarbij aan het werken met HTML, WordPress en Adobe Photoshop. Mensen die zich hier mee bezig houden, worden front end developers genoemd. Met back-end wordt de achterkant, wat onder de motorkap gebeurd, van een website of app bedoeld. Back-end developers houden zich meer bezig met het ontwikkelen van API’s, een content managementsysteem (CMS) of het integreren van databases waarop websites draaien of zorgen er voor dat websites en app’s snel draaien. 

Wil je een webdeveloper worden? Bekijk dan het handige overzicht met programmeer opleidingen en ontdek welke opleiding tot (web)developer het beste bij je past.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken webdeveloper

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van webdeveloper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is webdeveloper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Toekomst beroep webdeveloper

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een webdeveloper bedraagt 21%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een webdeveloper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen webdeveloper

Webdeveloper worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor webdeveloper.

Vacatures en salarissen webdeveloper

Het gemiddeld jaarsalaris van een webdeveloper bedraagt € 45.186,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is webdeveloper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Programmeur
 2. Data analist
 3. Jurist
 4. Beleidsmedewerker
 5. Toezichthouder

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.