Zelfredzaam of zelfredzaamheid is een veelgevraagde competentie. Ontdek hieronder hoe deze competentie ook wel wordt genoemd en waarom het een belangrijke competentie is. Ook kan je zien waarom werkgevers vaak op zoek zijn naar zelfredzame mensen en bij welke 10 beroepen zelfredzaamheid een belangrijke competentie is. Wil je weten hoe zelfredzaam jij bent? Doe dan de competentietest.
Een baan voor het leven bestaat niet meer. De kans is groot dat je over tien jaar werk doet, waarvan je nu nog niet wist, dat het bestond. Dat is aan de ene kant best bedreigend en geeft onzekerheid. Aan de andere kant biedt dit ook kansen en mogelijkheden. Dat betekent dat je moet leren omgaan met verandering en goed moet weten wat je kunt, wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je jezelf kunt verbeteren. Dat vraagt om zelfstandigheid, een positief en reëel zelfbeeld en durf om te veranderen en te blijven ontwikkelen. Soms zal je jezelf moeten laten omscholen of moet je een extra training volgen. Maar het kan ook betekenen dat je andere vaardigheden leert door werkzaamheden op te pakken die nieuw voor je zijn. Hieronder kan je zien waarom en wanneer werkgevers vragen om iemand die zelfredzaam is.
Werkgevers kunnen om verschillende redenen zoeken naar werknemers die zelfredzaam zijn. Dit kan te maken hebben met de complexiteit van het werk. Bij beroepen waarbij het werk specialistisch of ingewikkeld is, moet een werkgever erop kunnen vertrouwen dat een werknemer zelfstandig zijn of haar werk doet. Daarnaast is er veel werk waarbij werknemers buiten het zicht van de werkgever of collega’s hun werk doen. Ook dit vraagt ook om een grote vorm van zelfstandigheid. Tot slot is het voor een werkgever ook heel fijn als werknemers weinig ondersteuning nodig hebben. Dat is namelijk goedkoper en productiever.
Hieronder staan 10 uiteenlopende beroepen waarvoor je zelfstandig moet zijn. Klik op een beroep voor meer informatie voor de werkzaamheden, passende opleidingen en actuele vacatures.
1. Journalist
Zelf verhalen vinden, interviews regelen en deadlines halen.
Alleen werken bij cliënten thuis, zelfstandig beslissingen nemen.
Zelfstandig werken, eigen klanten werven en zelf problemen oplossen.
Zelf klanten benaderen, onderhandelen en doelen behalen zonder directe supervisie.
Zelfstandig coderen, problemen oplossen en deadlines halen.
Alleen werken op locatie, snel technische problemen oplossen.
7. Wetenschappelijk onderzoeker
Zelfstandig onderzoek opzetten, analyseren en rapporteren.
8. Beveiliger
Risico’s inschatten en snel handelen.
9. Makelaar
Zelfstandig klanten begeleiden, deals sluiten en onderhandelen.
10. Agrariër
Zelf verantwoordelijk voor landbouwproductie, dieren, administratie en verkoop.
Zelfredzaamheid is een van de vele competenties die je vaak in een vacature of functieomschrijving kan tegenkomen. Wil je weten welke competenties er nog meer zijn? Bekijk dan de lijst met 50 competenties. De competenties staan in alfabetische volgorde.
Met het competentie kaartspel kan je spelenderwijs ontdekken welke competenties jij bezit. Of je kan het spel als adviseur gebruiken om samen met jouw klant te onderzoeken welke vaardigheden iemand van nature heeft. Het spel bestaat uit 50 kaarten, voor elke competentie een kaart. Elke kaart bevat een unieke afbeelding die de competentie weergeeft, korte uitleg van de competente met andere benamingen. Je kan het spel op verschillende manieren spelen.