Nieuwe beroepen

Update 19 januari 2023
Momenteel is er mede dankzij de informatisering en robotisering van beroepen veel beweging op de arbeidsmarkt en zullen er binnen nu en 20 jaar veel beroepen verdwijnen. Dankzij diezelfde technologische ontwikkelingen zullen er ook veel nieuwe beroepen bijkomen. Het onderzoek, Future of Jobs Report van het World Economic Forum, voorspelt zelfs dat meer dan de helft van de kinderen die nu op de basisschool zitten een beroep gaan uitoefenen dat nu nog niet bestaat. Bekijk onderstaande lijst met 10 beroepen van de toekomst en krijg al vast een goede indruk van wat ons te wachten staat. 

Drone-piloot

Beroepen van de toekomst

1. Drone-piloot De eerste professionele toepassingen van drones waren militair. Tegenwoordig worden drones al ingezet voor het inspecteren van gewassen, bij politiewerk en bij het maken van filmopnames voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden. En het zal niet lang meer duren voordat een drone pakketjes gaat bezorgen. 

2. 3D printspecialist Met een 3D-printer kun je steeds meer dingen printen. Van onderdelen voor auto’s tot persoonlijke sierraden. In plaats een product bij een winkel te kopen kun je deze nu steeds vaker zelf m.b.v. een 3D-printer maken. 

3. Robotingenieur De komst van de robots kan uiteraard alleen gerealiseerd worden met behulp van de mensen die de robots daadwerkelijk bedenken en ontwikkelen. De ingenieur robotica, eenvoudig gezegd een robotmaker, is eigenlijk een ingenieur die ook verstand heeft van programmeren. Een unieke en gewilde combinatie van een softwareontwikkelaar en ingenieur waardoor een gemiddelde robotmaker zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken over zijn of haar toekomst.

4. Neuromarketeer Traditionele onderzoeken en testpanels gaan in de reclame en de marketing plaatsmaken voor hersenonderzoek. Hersenscans gaan nu de data verzorgen  bij het promoten en verkopen van producten en diensten.

5. Prompter Dankzij artificiële intelligentie is het mogelijk om bijna elke vorm van content door middel van softwaretoepassingen te laten maken. Hiervoor moet je wel de juiste vragen (prompts) bedenken. Dit doet een prompter.

6. Motion designer Met motion design komen cartoons, poppetjes en tekeningen tot leven. Geavanceerde software zorgt er voor dat stilstaande beelden gaan leven en gebruikt kunnen worden voor reclame, films en video’s.  

7. Online security specialist De toenemende digitalisering en toegankelijkheid van grote hoeveelheden data maken ons ook steeds kwetsbaarder. Online diefstal of misbruik door hackers en andere computercriminelen vormt een steeds groter risico. Hierdoor ontstaat er steeds meer behoefte aan online security specialisten (analisten databeveiliging) die mensen en bedrijven kunnen helpen en beschermen.

8. Vlogger Een vlogger is acteur, regisseur, editor en producent tegelijkertijd. Er zijn steeds meer vloggers die met hun online videodagboek geld weten te verdienen. 

9. Crowdfunding specialist Door middel van online crowdfunding zijn steeds meer bedrijven minder afhankelijk van banken en grote investeerders voor het werven van (start-)kapitaal voor een nieuwe dienst of product. 

10. Big data analisten De hoeveelheid gegevens die we kunnen verzamelen, neemt enorm toe. Maar wat doe je met al die gegevens, hoe ga je deze commercialiseren of gebruiken? Big data analisten zijn de specialisten die in staat zijn om met behulp van software en andere technieken deze enorme hoeveelheid data op een zinvolle en betekenisvolle wijze te ontsluiten.

Welk beroep van de toekomst past bij jou?

Wil je weten of een beroep van de toekomst bij je past? Klik op het beroep van je voorkeur en ontdek bijvoorbeeld of de gevraagde eigenschappen bij je persoonlijkheid passen. Je kunt ook eerst de gratis beroepskeuzetest doen om te ontdekken hoe je scoort op de zes persoonlijkheidseigenschappen voor beroepskeuze. Selecteer dan, met de beroepenzoeker, de beroepen die bij je passen. Vervolgens kun je bij elk passend beroep zien wat het robotiseringspercentage is. Hoe hoger het percentage, hoe groter de kans groot dat dit beroep ophoudt te bestaan of dat de werkzaamheden voor een groot deel zullen worden overgenomen door robots en computers. Hoe lager het robotiseringspercentage, hoe groter de kans dat dit beroep zal blijven bestaan en dus toekomstbestendig is.