Patholoog worden
 

Patholoog worden

Patholoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
0
 

Wat doet een patholoog?

Een patholoog is een medisch specialist en bestudeert en onderzoekt het (cel-)weefsel van een patiënt om de aanwezigheid en de progressie van ziekten vast te kunnen stellen. Hij legt daartoe het weefsel onder een microscoop. Er wordt dan bijvoorbeeld gezocht naar kankercellen. Ook bij forensisch onderzoek wordt vaak gebruikgemaakt van de diensten van een patholoog. Een patholoog is echter geen lijkschouwer of forensisch arts. Een forensisch arts kan de hulp inroepen van een patholoog om de doodsoorzaak van iemand vast te stellen door het doen van bijvoorbeeld een autopsie waarbij de patholoog in het lichaam van een overleden persoon onderzoek doet. Wil je patholoog worden? Dan zal je een opleiding geneeskunde moeten volgen aan een universiteit. Waarna je je kunt specialiseren tot patholoog. Is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg kansrijke opleidingen om alsnog aan de slag te kunnen in de medische wereld. Bijvoorbeeld als verpleegkundigedoktersassistenttandartsassistent, apothekersassistent of zorgcoördinator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van patholoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van patholoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is patholoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van patholoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een patholoog bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een patholoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een patholoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een patholoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend patholoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen patholoog

Patholoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor patholoog.

Vacatures patholoog

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als patholoog? Bekijk hieronder de vacatures.

Er zijn geen vacatures gevonden voor dit beroep. Ga naar Adzuna.nl voor alle vacatures in Nederland.

Is patholoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.