Studierichting Techniek

In het hoger onderwijs kan je onderscheid maken tussen tien studierichtingen. Een van deze studierichtingen is Techniek. Binnen de studierichting Techniek kan je kiezen uit verschillende studies. Zoals een studie elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Hieronder staan nog meer voorbeeldstudies op hbo- en wo-niveau. Achter elke studie staan een of meer voorbeeldberoepen. Dat zijn dus de beroepen die je kunt gaan uitoefenen na het voltooien van deze studie op het gebied van Techniek. Ook laten we je zien hoe je nog meer technische studies kunt vinden die bij jou passen.

studierichting techniek

Hbo-studies Techniek met voorbeeldberoepen

Elektrotechniek (elektro engineer)

Mechatronica (mechatronica engineer)

Civiele techniek (civieltechnisch tekenaar, waterbouwkundige)

Automotive (engineer automotive)

Bouwkunde (werkvoorbereider, productieplanner, technisch tekenaar)

Maritiem Officier (maritiem officier, scheepswerktuigkundige)

Industrieel Product Ontwerpen (industrieel ontwerper, grafisch vormgever)

Architectuur (interieurarchitect)

Logistics Management (transportinspecteur, planner)

 

Wo-studies Techniek met voorbeeldberoepen

Aerospace Engineering/Lucht- en ruimtevaarttechniek (technisch consultantsysteemontwikkelaar)

Nanotechnologie (nanotechnoloog)

Bouwkunde (bouwkundig tekenaar)

Mechanical Engineering/Werktuigbouwkunde (werktuigbouwkundige)

Civil Engineering/Civiele Techniek (civiel ingenieur)

Architecture (architect, landschapsarchitect)

Industrial Design (industrieel ontwerper)

 

Vind nog meer studies Techniek

Alle studies kan je vinden op studiekeuze123.nl/opleidingen. Selecteer hier de studierichting Techniek. Vervolgens kan je selecteren op hbo- en wo-niveau en daarbinnen op master of bachelor. Ook kan je Techniek studies selecteren op provincie of stad. Bij elke studie kan je doorklikken voor meer informatie over zaken als eventuele toelatingseisen en de inhoud van de studie. Ook kan je zien wat het meest gekozen beroep is na de opleiding en hoe groot de kansen op de arbeidsmarkt zijn na je afstuderen.

 

Passen technische studies bij mij?

Hoe weet je of een technische studie bij jou past? Dat doe je vooral door te kijken naar de beroepen die je na een studie kunt volgen. Bij studies op hbo- en wo-niveau is dat soms lastig om te bepalen. Maar bij veel studierichtingen zijn er genoeg gemeenschappelijke kenmerken. Studies op het gebied van Techniek leiden vooral op tot beroepen waarvoor je realistisch en intellectueel moet zijn. Dit zijn twee van de zes kenmerken uit de RIASOC-theorie voor beroepskeuze.

Met realistisch wordt bedoeld dat je graag met je handen werkt of het leuk vindt om apparatuur te bedienen of dat je niet goed kan stilzitten. Zeg maar het tegenovergestelde van een kantoorbaan. Met intellectueel wordt bedoeld dat je onderzoekend bent ingesteld. Je vraagt je bijvoorbeeld af hoe dingen werken. Technische studies leiden daarnaast op tot beroepen die hoog scoren op conventioneel en soms ook ondernemend. Conventionele mensen zijn accuraat en ondernemende mensen zijn vooral initiatiefrijk.

Dus ben je iemand die te typeren is als realistisch en intellectueel en dat in combinatie met conventioneel en/of ondernemend? Dan is de kans groot dat veel technische studies jou zullen aanspreken. Voor sommige technische opleidingen is een hoge score op artistiek gewenst. Zoals bij industrieel ontwerpen en architectuur.

Weet je niet hoe je scoort op deze kenmerken of ben je benieuwd welke studierichtingen bij jouw persoonlijkheid passen? Doe dan de studiekeuzetest.

STUDIEKEUZETEST