Vreemde beroepen

Wat maakt een beroep bijzonder?

Update 3 maart 2023
De meeste mensen hebben per definitie een normaal beroep. Maar er zijn ook mensen met een vreemd beroep. Een beroep waarvan mensen zullen vinden dat het bijzonder is. Omdat ze niet wisten dat het bestond of omdat ze bijvoorbeeld dachten dat je er geen geld mee kon verdienen. Maar wat zijn dan de kenmerken van vreemde beroepen? En welke vreemde beroepen bestaan er allemaal? Bekijk hieronder de vreemdste beroepen, in willekeurige volgorde, en ontdek wat ze zo bijzonder maakt.

vreemde bijzondere beroepen

De vreemdste beroepen

1. Levend standbeeld

Als straatartiest kan je geld verdienen door bijvoorbeeld op te treden als levend standbeeld. Zeker op plekken waar veel toeristen komen, kan dat heel lucratief zijn.

2. Taxidermist

Een taxidermist of preparateur is iemand die beesten opzet. Bijvoorbeeld voor musea maar ook voor particulieren.

3. Prompter

Een prompter is een goed voorbeeld van een nieuw en daardoor bijzonder beroep. Door de komst van artificiële intelligentie (AI) is er behoefte aan mensen die de juiste vragen (prompts) kunnen stellen aan slimme software.

4. Insectenkweker

Insecten worden steeds belangrijker voor de voedselketen en als alternatief voor vlees. Nu is het kweken van insecten nog ongewoon, maar voor hoe lang nog is een insectenkweker een bijzonder beroep?

5. Ethical hacker

Een ethical hacker probeert in te breken in software en computernetwerken met als doel om ICT-beveiligingssystemen van organisaties te testen en te verbeteren.

6. Beroepsduiker

Er zijn ook mensen die beroepshalve duiken. Niet alleen als duikinstructeur maar bijvoorbeeld ook als beroepsduiker om onder water reparaties uit te voeren.

7. Terrazzowerker

Een terrazzomedewerker creëert decoratieve oppervlakten. Met behulp van (kleurrijke) steentjes, glas of ander materiaal. Een terrazzomedewerker is eigenlijk een ambachtelijke kunstenaar. Net als een glazenier, pottenbakker of goudsmid wat ook bijzondere beroepen zijn.

8. Medisch tatoeëerder

Een medisch tatoeëerder gebruikt tatoeages om een lichaam weer natuurlijk te laten uitzien. Denk aan het tatoeëren van een tepel, wenkbrauwen of camoufleren van littekens.9. Muziekinstrumentenmaker

9. Muziekinstrumentenmaker

Een pianostemmer is een voorbeeld van een muziekinstrumentenmaker. Naast piano's zijn er natuurlijk heel veel andere instrumenten die gestemd, gerepareerd of herstelt moeten worden. Voor elk instrument is er wel een muziekinstrumentenmaker te vinden.

10. Wolkenkrabber schoonmaker

Een wolkenkrabber schoonmaker is een voorbeeld van een gespecialiseerde glazenwasser. Maar denk ook aan schoonmakers die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van ruimtes waar een dood persoon of dier heeft gelegen of schoonmakers van industriële apparaten.

11. Hoefsmid

Een  hoefsmid is een gespecialiseerde ijzersmid. Vroeger een veelvoorkomend beroep maar komt nu veel minder vaak voor.

12. Marktplaatsverkoper

De meeste mensen verkopen wel een iets via een website als Marktplaats of Catawiki. Maar er zijn ook mensen die als marktplaatsverkoper hier hun beroep van hebben gemaakt.

Het overzichten met vreemde is niet compleet en geeft vooral een indruk van het soort beroepen dat als vreemd of bijzonder wordt ervaren. Heb je nog suggesties voor een bijzonder beroep, laat het ons gerust weten en neem contact op. Wij zullen deze dan toevoegen.

 

Kenmerken van vreemde beroepen

Vreemde beroepen hebben vaak een paar kenmerken gemeen. Hieronder staan de meest voorkomende kenmerken van vreemde beroepen. Bijzondere beroepen voldoen aan minimaal twee of meer van onderstaande kenmerken.

Uniek

Vreemde beroepen zijn per definitie uniek en ongewoon en komen niet vaak voor.

Specifieke vaardigheden

Bijzondere beroepen vereisen vaak specifieke vaardigheden en kennis.  

Nichemarkt

Vreemde beroepen richten zich vaak op specifieke doelgroepen of markten.

Creativiteit

Vreemde beroepen vereisen vaak veel creativiteit en buiten-de-box denken.

Uitdagingen

Sommige bijzondere beroepen kunnen uitdagend zijn, zowel fysiek als mentaal.

Nieuwe beroepen

Bijzondere beroepen kunnen nu uniek zijn maar over een paar jaar of langer gewoon worden.

Oude beroepen

Sommige vreemde beroepen waren vroeger veelvoorkomend maar kunnen nu bijna uitgestorven zijn. Wat ze weer bijzonder maakt.

Seizoensgebonden

Sommige ongewone beroepen kunnen seizoensgebonden zijn.