Monteur buitendienst worden
 

Monteur buitendienst worden

Monteur buitendienst worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
40%
gemiddeld jaarsalaris
€ 34.969,-
vacatures
104
 

Wat doet een monteur buitendienst?

Als monteur buitendienst bestaan je werkzaamheden uit het monteren, installeren, repareren en/of onderhouden van installaties of machines op verschillende locaties verspreid over een regio. Dat kan in een kleine regio zijn, bijvoorbeeld een stad. Maar ook in een grote regio zoals een paar provincies of zelfs internationaal. Als monteur buitendienst dien je doorgaans over een rijbewijs te beschikken omdat je veel op pad bent. De machines of installaties waar je als monteur mee te maken hebt, kunnen heel verschillend zijn qua grootte, complexiteit en locatie. Dat kan variëren van koffiemachines op kantoren tot waterpompen voor boorplatforms en van hekwerken in buitengebieden tot zonweringsinstallaties bij mensen thuis. Meestal ben je als monteur buitendienst gespecialiseerd in een bepaalde techniek. Denk bijvoorbeeld aan besturingstechniek, robotica, mechatronica, software, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, motorvoertuigentechniek of metaaltechniek. Wil je monteur buitendienst worden? Voor dit beroep werk je vaak met handen en ben je veel op pad en soms moet je ook storingsdiensten draaien. Dus het is over het algemeen een vrij zwaar beroep. Maar voor sommige mensen is dat juist een pluspunt. Daarnaast dien je als (aankomend) monteur handig en een getalenteerde sleutelaar te zijn. Een monteur buitendienst wordt vaak ook een servicemonteur of installatiemonteur genoemd. Afhankelijk van je specialisatie kun je als monteur buitendienst ook een cv-monteur, liftmonteur of monteur elektrotechniek genoemd worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur buitendienst bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur buitendienst. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur buitendienst misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur buitendienst verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur buitendienst bedraagt 40%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur buitendienst binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur buitendienst?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 34.969,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur buitendienst met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur buitendienst. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een monteur buitendienst over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een monteur buitendienst € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor monteurs buitendienst met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen monteur buitendienst

Monteur buitendienst worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur buitendienst.

Vacatures monteur buitendienst

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur buitendienst? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur buitendienst niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.