GZ-Psycholoog worden
 

GZ-Psycholoog worden

GZ-Psycholoog worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 63.840,-
vacatures
133
 

Wat doet een gz-psycholoog?

Een gz-psycholoog wordt soms ook wel een gezondheidspsycholoog genoemd. Als gz-psycholoog werk je met individuen en groepen om een zo goed mogelijke psychische en emotionele gezondheid te promoten. Denk daarbij aan het helpen van individuen om te gaan met kwesties als verslavingen en drugsgebruik; problemen m.b.t. gezin, ouderschap en huwelijk; omgaan met stress; eigenwaarde; en ouder worden. De nadruk in de werkzaamheden ligt veelal op het adviseren met de nadruk op preventie. Gezondheidszorgpsychologen werken samen met psychiaters, psychiatrisch verpleegkundigen, psychotherapeuten of klinisch psychologen. Een gz-psycholoog kun je pas worden nadat je een universitaire studie psychologie hebt afgerond en vervolgens nog een tweejarige postdoctorale studie hebt gevolgd. Op hbo-niveau kun je de studie toegepaste psychologie volgen. Hiermee kun je geen gz-psycholoog worden. Maar je komt wel voor functies in aanmerking op het gebied van HRM en training. Bijvoorbeeld als trainercoachrecruiter of loopbaanadviseur.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van gz-psycholoog bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van gz-psycholoog. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is gz-psycholoog misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van gz-psycholoog verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een gz-psycholoog bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een gz-psycholoog binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een gz-psycholoog?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 63.840,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een gz-psycholoog met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend gz-psycholoog. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een GZ-psycholoog € 56.000. Dat is bruto € 4.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 5.400 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor GZ-psychologen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen gz-psycholoog

GZ-Psycholoog worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor gz-psycholoog.


Is gz-psycholoog niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.