Chirurg worden
 

Chirurg worden

Chirurg worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een chirurg?

Een chirurg behandelt ziekten, letsels en misvormingen door het uitvoeren van operaties. Denk hierbij aan verwondingen, tumoren en infecties. Het vakgebied van chirurgie is heel breed. Sommige medisch specialisten verrichten zelf chirurgische ingrepen. Zoals een orthopeeduroloog, cardioloog en KNO-arts. Andere artsen verwijzen patiënten voor een operatie door naar een chirurg. De meeste chirurgen zijn gespecialiseerd op een bepaald terrein of ingreep. Voorbeelden van gespecialiseerde chirurgen zijn bijvoorbeeld een plastisch chirurg, vaatchirurg, traumatologisch chirurg, oncologisch chirurg of kaakchirurg

Hoe word ik een chirurg?

Wil je chirurg worden? Dan zal je een opleiding geneeskunde moeten volgen aan een universiteit. Waarna je je kunt specialiseren tot chirurg. Is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg kansrijke opleidingen om alsnog aan de slag te kunnen in de medische wereld. Bijvoorbeeld als verpleegkundigedoktersassistenttandartsassistenthelpende zorg en welzijn of zorgcoördinator.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van chirurg bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van chirurg. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is chirurg misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van chirurg verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een chirurg bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een chirurg binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een chirurg?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een chirurg met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend chirurg. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen chirurg

Chirurg worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor chirurg.

Vacatures chirurg

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als chirurg? Bekijk hieronder de vacatures.


Is chirurg niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.