Werken in de sales en verkoop

Welke verkoop beroepen kan je onderscheiden en is het iets voor mij?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt verkocht. Maar wie zijn de mensen die deze producten en diensten verkopen. Wat doet bijvoorbeeld een verkoopspecialist, verkoopadviseur en verkoper binnendienst? Wat is het verschil tussen deze commerciële beroepen en welke andere beroepen in de sales en verkoop kan je nog meer onderscheiden? Wat zijn de kenmerken van mensen in de sales en verkoop? En ben ik geschikt voor een salesfunctie?

werken in de verkoop en sales

Zeven veelvoorkomende beroepen in de verkoop

1. Verkoopmedewerker
Een verkoopmedewerker werkt meestal in een winkel als winkelbediende. Voor dit soort werk wordt over het algemeen geen vooropleiding gevraagd. In vacatures wordt meestal gevraagd om de juiste soft skills. Zoals klantvriendelijkheid en kunnen aanpakken.

2. Verkoopspecialist
Een verkoopspecialist is iemand die in winkel werkt en spullen verkoopt. Van die producten weet je als verkoopspecialist bijna alles, zodat je klanten goed kunt adviseren. Voor dit werk wordt meestal een opleiding op middelbaar niveau gevraagd.

3. Verkoopadviseur
Ook een verkoopadviseur weet alles van de producten die hij of zij verkoopt. Dat kan van alles zijn, maar vaak komt dit beroep voor bij woonwinkels en bedrijven op het gebied van woninginrichting. Voor een verkoopadviseur wordt over het algemeen een opleiding op middelbaar niveau gevraagd. 

4. Vertegenwoordiger
Een vertegenwoordiger wordt ook wel een verkoper buitendienst genoemd en gaat op pad om bij bestaande klanten en potentiele klanten zo veel mogelijk producten of diensten te verkopen. Als vertegenwoordiger werk je dus niet in een winkel maar ga je naar klanten toe.

5. Telemarketeer
Een telemarketeer verkoopt spullen en diensten via de telefoon en is dus eigenlijk een telefonische verkoper.

6. Straatverkoper
In plaats van in een winkel, verkoopt een straatverkoper diensten en producten op straat of huis-aan-huis. Straatverkopers proberen mensen vooral abonnementen te slijten. Denk aan krantenabonnementen of een contract bij een energieleveranciers. Maar ook voor het werven van geld voor goede doelen worden straatverkopers veel ingezet.

7. Verkoper binnendienst
Een verkoper binnendienst wordt vaak ook een commercieel medewerker genoemd en werkt op een kantoor met als doel om meer diensten en producten te verkopen. Je hebt geen fysiek contact met klanten, zoals een verkoopmedewerker in een winkel, maar spreekt klanten wel via de telefoon of e-mail. Soms ondersteun je de verkoper buitendienst, maar de meeste commerciële medewerkers houden zich vooral bezig met het helpen van bestaande klanten en hen te interesseren in nieuwe diensten en producten.

 

Verkopers naar type product of dienst

Je kunt verkopers ook onderscheiden op basis van wat ze verkopen. Veel van deze verkopers zijn eigenlijk verkoopadviseurs maar hebben een totaal andere naam gekregen. Hieronder staan diverse verkopers met een eigen benaming op basis van hun specialisatie.

Makelaar; verkoopt huizen en kantoren.

Financieel adviseur: verkoopt financiële producten.

Juwelier; verkoopt juwelen.

Verkoopadviseur automotive; verkoopt auto’s en wordt ook wel een autoverkoper genoemd.

Reisagent; verkoopt vakantiereizen.

Horecamedewerker; verkoopt drank en eten.

Drogist: verkoopt medicijnen en verzorgingsproducten

 

Wat zijn de kenmerken van mensen in de sales en verkoop

Wat zijn de kenmerken van mensen die werken in de sales en verkoop? Welke competenties hebben zij, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun interesses?

Competenties van verkopers

Je kunt zes competenties onderscheiden die veelgevraagd zijn en steeds belangrijker worden. Deze zijn: klantgericht, samenwerkend, zelfredzaam, analytisch, gedreven en creatief. Van deze zes competenties van de toekomst zijn er twee heel belangrijk voor verkopers en salesmensen. Deze zijn klantgerichtheid en gedrevenheid. Een goede verkoper is uiteraard zeer klantgericht. Daarnaast zal hij of zij zal er alles aan doen om een verkoop te realiseren. Dit houdt in dat een goede verkoper niet snel opgeeft en blijft volhouden.

Interesses van verkopers

Volgens de theorie voor beroepskeuze scoren verkopers vooral hoog op de interessegebieden ondernemend en conventioneel. Met conventioneel wordt bedoeld dat iemand data en procedures belangrijk vindt. Met ondernemend wordt bedoeld dat iemand het voortouw neemt en risico durft te lopen. Op de interessegebieden realistisch (met je handen werken), intellectueel, artistiek en sociaal scoren verkopers over het algemeen minder hoog. 

Drijfveren van verkopers

Drijfveren bepalen je wat je belangrijk vindt in jouw werk. Het gaat daarbij om de vraag: ‘Wat wil ik met mijn werk bereiken?’ Wil je bijvoorbeeld de wereld verbeteren of wil je graag de baas spelen? Verkopers en mensen in de sales hebben over het algemeen andere werkwaarden. Zij zullen zich vooral laten leiden door geld (rijk worden) en de mogelijkheid om mensen te ontmoeten. Want de meeste verkopers zijn gevoelig voor financiële prikkels en maken makkelijk contact met mensen.

 

Ben ik geschikt voor een salesfunctie?

Hoe kun je bepalen of je geschikt bent voor een salesfunctie? Als je kijkt naar de competenties, interessegebieden en drijfveren van een verkoper vallen een paar dingen op. Verkopers zijn mensenmensen. Ze maken makkelijk contact, ze stappen makkelijk op mensen af en zullen over het algemeen niet graag alleen zijn. Dat betekent niet dat ze altruïstisch zijn. Hiermee wordt bedoeld dat ze zichzelf zullen wegcijferen en hun eigen belang ondergeschikt maken aan dat van anderen. Sterker nog. Ze zullen eerder aan hun eigen belang denken dan aan dat van de anderen. Want ze willen uiteindelijk zo veel mogelijk verkopen. Mensen in de sales zijn daarnaast ook niet de mensen die nieuwe producten of diensten bedenken. Echter verkopers zijn dus minder gericht op innovatie en meer op resultaat. Dat betekent niet dat verkopers niet creatief zijn of dat verkopers niet sociaal zijn. Gemiddeld genomen scoren verkopers op dit soort kenmerken wat lager. Wil jij weten of je geschikt bent voor een salesfunctie? Door een competentietest, drijfverentest of beroepskeuzetest te maken, ontdek je of past in het typische profiel van een verkoper.

Heb je nog suggesties voor een beroep in de verkoop of sales? Laat het ons gerust weten en neem contact op.