Welke kleur ben ik?

Bepaal je kleur met de big five persoonlijkheidstest

12 maart 2024
Wil je weten welke kleur jouw persoonlijkheid is? Bekijk hieronder welke scores op de Big Five persoonlijkheidstest je rood, geel, groen of blauw maken. Ook kan je zien welke beroepen typisch rood, geel, groen of blauw zijn. De kans is daarnaast heel groot dat je een andere kleur hebt. We leggen uit hoe dit kan en waarom je niet iedereen kan verdelen over slechts vier kleuren.

welke kleur ben ik?

Ben ik rood?

Rode mensen zijn daadkrachtig, direct en dominant. Volgens de big five theorie scoort iemand met die eigenschappen hoog op extraversie en laag op vriendelijkheid. Niet dat ze onvriendelijk zijn, maar ze denken vooral aan zichzelf of het belang van de organisatie of bijvoorbeeld aandeelhouders. Ze zijn minder geneigd rekening te houden met de gevoelens van personen. Omdat ze extravert zijn, stappen ze makkelijk op mensen af. Deze combinatie maakt ze dominant.

Rode beroepen: algemeen directeur, CEO, salesmanager

Score big five persoonlijkheidstest: extraversie ++ & vriendelijkheid --

 

Ben ik geel?

Gele mensen zijn inspirerend, enthousiast, expressief en optimistisch. Volgens de big five theorie zijn mensen met deze eigenschappen vooral extravert. Extraverte mensen zijn avontuurlijk ingesteld en krijgen energie van contact met anderen. Als ze naast extravert ook hoog scoren op vriendelijkheid zullen ze over het algemeen erg vrolijk en enthousiast overkomen. In combinatie met openheid zijn ze vooral inspirerend.

Gele beroepen: gids, politicus, docent, vlogger

Score big five persoonlijkheidstest: extraversie ++ & vriendelijkheid ++ / openheid ++

 

Ben ik groen?

Groene mensen zijn stabiel, sociaal en ondersteunend. Ook zijn ze erg zorgzaam en geduldig. Volgens de big five theorie scoren deze mensen hoog op vriendelijkheid en emotionele stabiliteit. Ze hebben door hun hoge score op vriendelijkheid oog voor de belangen en gevoelens van anderen en willen mensen graag helpen. Hun hoge score op emotionele stabiliteit maakt dat ze daarnaast niet snel boos worden en goed tegen stress kunnen.

Groene beroepen: maatschappelijk werker, verzorgende IG, mediator

Score big five persoonlijkheidstest: vriendelijkheid ++ & emotionele stabiliteit ++

 

Ben ik blauw?

Blauwe mensen zijn correct, nauwkeurig, analytisch, gedetailleerd, conformistisch (houden zich aan de regels) en calculerend. Volgens de big five theorie scoren deze mensen vooral hoog op gewetensvolheid (wordt ook wel consciëntieus genoemd). Deze mensen hebben hun zaken goed georganiseerd en komen hun afspraken na. Daarnaast zullen ze over het algemeen wat lager op openheid scoren. Dit maakt ze wat traditioneler en behoudender.

Blauwe beroepen: accountant, boekhouder, administratief medewerker

Score big five persoonlijkheidstest: ordelijkheid ++ & openheid --

 

De meeste mensen hebben een andere kleur

Hierboven heb je kunnen zien met welke scores op de Big Five persoonlijkheidstest je rood, geel, groen of blauw bent. Wellicht viel het je niet op maar bij elke kleur worden niet dezelfde twee persoonlijkheidskenmerken genoemd. Bij kleurentesten, zoals de DISC test, wordt wel op basis van twee persoonlijkheidskenmerken bepaalt welke kleur je hebt. Maar je kan iemands persoonlijkheid niet karakteriseren op basis van slechts twee persoonlijkheidseigenschappen. Na jarenlang onderzoek blijkt dat je hiervoor 5 kenmerken nodig hebt. Dit heeft geleid tot de big five persoonlijkheidstheorie. Deze vijf persoonlijkheidskenmerken zijn extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid.

Als je elk persoonlijkheidskenmerk met een ander persoonlijkheidskenmerk kruist, ontstaan er 10 mogelijke combinaties. Zoals extraversie en vriendelijkheid en extraversie en emotionele stabiliteit. Of ordelijkheid en openheid. Elke combinatie kent 4 kwadranten. En elke kwadrant is een bepaalde kleur, zoals bij een kleurentest. Dat zijn dus in totaal 40 kwadranten of kleuren. Deze rekensom laat zien dat een kleurentest met vier kleuren eigenlijk maar 10% van de mogelijke combinaties van persoonlijkheidskenmerken meet. De meeste mensen zullen dus een andere kleur hebben.

Maar er is er nog meer kritiek op dit soort testen. Zoals de wetenschappelijke onderbouwing en het feit dat mensen meestal niet extravert of introvert zijn maar vaker rond het gemiddelde scoren. Meer informatie hierover vind je op de voor- en nadelen van kleurentesten.