Conventionele beroepen

Beroepen voor perfectionistische mensen

Ben je iemand die liever niet te veel aan het toeval overlaat? Zijn of haar kamer altijd netjes heeft opgeruimd? Bijna nooit te laat komt? Werk je graag met een checklist? Word je door anderen als perfectionistisch beoordeeld? Dan is de kans heel groot dat je hoog scoort op het persoonlijkheidskenmerk conventioneel. Dit is een van de zes persoonlijkheidskenmerken uit de RIASOC theorie voor beroepskeuze. Er zijn veel beroepen waarbij het van belang is dat je procedureel, precies en geordend werkt. 

Ontdek hoe hoog jij scoort op het persoonlijkheidskenmerk conventioneel en doe de gratis beroepskeuzetest.

DOE DE TEST

perfectionist

10 beroepen voor perfectionisten

Buschauffeur

Een buschauffeur mag natuurlijk niet te laat komen en moet zich aan regels houden. Zowel in de omgang met mensen maar zeker ook als deelnemer aan het verkeer. Daarom is het van belang dat een buschauffeur hoog scoort op het kenmerk conventioneel.

Kijk voor meer informatie, vacatures, salarisindicatie en opleidingen op buschauffeur

Installatiemonteur

Een installatiemonteur heeft vaak met ingewikkelde apparatuur te maken en dient daarom procedureel en netjes te werk te gaan. Een fout maken kan bij sommige apparatuur zelfs levensgevaarlijk zijn.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op installatiemonteur

Operator

Operator is ook een typisch voorbeeld van een conventioneel beroep. Tegenwoordig zorg je er als operator voor dat machines hun werk goed kunnen blijven doen. Dit vraagt om alerte houding waarbij je er voor zorgt dat de machines zo effectief en efficiënt mogelijk draaien.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op operator

WMO consulent

Een WMO consulent is iemand die namens de overheid bekijkt of iemand recht heeft op extra voorzieningen. Je bepaalt dus of iemand geld krijgt. Omdat je met gemeenschapsgeld werkt is het uiteraard van belang dat je volgens de regels werkt en dit goed vastlegt zodat het gecontroleerd kan worden.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op WMO consulent

Doktersassistent

Een doktersassistent zorgt er voor dat een arts zijn of haar werk zo goed mogelijk kan uitvoeren. Dit doe je onder andere door het uitvoeren van administratieve werkzaamheden zodat patiënten hun medicijnen krijgen, het maken van afspraken en uitvoeren van eenvoudige medische handelingen. Werkzaamheden waarbij je je geen foutjes kunt veroorloven en je keurig en netjes te werk moet gaan.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op doktersassistent

Jurist

Als jurist kun je op heel veel verschillende plaatsen werken. Bijvoorbeeld bij een gemeente waar je je bezig houdt met vergunningen of bij een juridisch adviesbureau waarbij je bedrijven bijstaat bij juridische vragen. Bij al die verschillende werkzaamheden is het wel van cruciaal belang dat je als jurist geen fouten maakt. Want deze kunnen heel kostbaar en vervelend uitpakken. Een perfectionistische houding is daarom van essentieel belang.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op jurist

Programmeur

Het schrijven van software is nauwkeurig werk. Een computer beschikt niet of het vermogen om mee te denken. Dus als er ergens in de software iets verkeerd is geprogrammeerd, voert een computer het niet of verkeerd uit. Als programmeur moet je dus altijd heel nauwkeurig, stap voor stap en precies werken.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op programmeur

Webdesigner

Een webdesigner is aan de ene kant een creatief beroep. Je ontwerpt websites en voorziet deze van een bijvoorbeeld van een mooie huisstijl. Aan de andere kant is het ook een beroep waarmee je te maken hebt met beperkingen van techniek en software. Je moet dus creatief omgaan met de mogelijkheden die er zijn en vaak procedureel werken.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op webdesigner

Boekhouder

Als boekhouder verzorg je de boekhouding van één of meerdere ondernemingen of zelfstandigen. Het is werk waarbij je cijfers controleert, jaarrekeningen opmaakt en aangiftes doet. Kortom. Werk dat vraagt om precisie, aandacht en controle.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op boekhouder

Secretaresse

Een secretaresse of office manager zorgt er voor dat anderen hun vak goed kunnen doen. De werkzaamheden van een secretaresse bestaan vaak uit het uitvoeren van routinematige en administratieve taken. Werkzaamheden waarbij het van belang is dat deze netjes en correct worden uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie, vacatures, een salarisindicatie en opleidingen op secretaresse

conventioneel beroep zoeken

Vijf typen van conventionele beroepen

Elk beroep, ook een conventioneel beroep, is te karakteriseren aan de hand van minimaal nog een ander persoonlijkheidskenmerk. Een programmeur is bijvoorbeeld naast conventioneel over het algemeen ook heel intellectueel (onderzoekend). En een accountant is naast conventioneel ook ondernemend. Volgens het RIASOC model voor beroepskeuze kun je het persoonlijkheidskenmerk conventioneel combineren met nog vijf ander kenmerken. Deze persoonlijkheidskenmerken zijn realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal en ondernemend.

Vind een conventioneel beroep

Op zoek naar een conventioneel beroep? Raadpleeg dan onze beroepenzoeker. Selecteer naast het persoonlijkheidskenmerk CONVENTIONEEL eventueel een ander persoonlijkheidskenmerk en ontdek welke conventionele beroepen er allemaal bestaan.

BEROEPENZOEKER