Geen kantoorbaan? Probeer dan een realistisch beroep!

Niet gelukkig in een kantoorbaan? Of moet je er niet aan denken de hele dag achter de computer te moeten zitten? Dan is de kans groot dat realistische beroepen beter bij je passen. Realistische beroepen zijn namelijk het tegenovergestelde van kantoorbanen. Bij een realistisch beroep zit je niet stil, werk je vaak buiten, met dieren, machines of gereedschap.

Wil je weten of een kantoorbaan echt niet bij je past en een realistisch beroep wellicht een beter alternatief is? Doe dan de gratis beroepskeuzetest.

BEROEPSKEUZETEST

niet-kantoorbaan

Kenmerken van een realistisch beroep

Mensen die hoog scoren op het kenmerk realistisch zijn over het algemeen doeners. Realistische mensen werken graag met hun handen en vinden het leuk om apparaten of voertuigen te bedienen. Bij veel realistische beroepen ben je vaak buiten, fysiek bezig, werk je soms met dieren en kan je vies worden. Typische hobby's van realistische mensen zijn tuinieren, het hebben van huisdieren, sleutelen aan auto’s en buitensporten zoals mountainbiken en hardlopen. Sectoren waar je veel realistische beroepen zult tegenkomen zijn bijvoorbeeld de landbouw, bouwwereld, maakindustrie, distributie- en transportsector en de zee- en luchtvaart. Trefwoorden: fysiek, buiten, handen, onderweg, machines en apparaten, dieren.

Vijf soorten realistische beroepen

Volgens het RIASOC model voor beroepskeuze kun je een beroep aan de hand van zes persoonlijkheidskenmerken typeren. Deze persoonlijkheidskenmerken zijn realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal, ondernemend en conventioneel. Maar voor de meeste beroepen geldt dat ze niet alleen hoog scoren op een enkel kenmerk maar ook hoog scoren op een tweede of zelfs derde kenmerk. Een fotograaf scoort bijvoorbeeld hoog op realistisch en artistiek. Door het kenmerk realistisch te combineren met de vijf andere kenmerken uit het RIASOC model ontstaan en vijf typen van realistische beroepen.

Realistisch & Intellectueel beroep

Naast realistisch kan iemand ook intellectueel zijn. Iemand onderzoekt dan graag dingen en is analytisch van aard. Een chirurg, civiel ingenieur, werktuigbouwkundige zijn voorbeelden van beroepen waarbij je realistisch en analytisch dient te zijn. Op middelbaar niveau kun je denken aan beroepen als monteur elektrotechniek, liftmonteur, CAD tekenaar en automonteur.

Realistisch & Artistiek beroep

Naast realistisch kan iemand ook artistiek zijn. Iemand is dan een doener die daarnaast ook erg creatief is en zaken op een nieuwe en originele manier bekijkt. De combinatie artistiek en realistisch leidt tot beroepen als fotograaf, goudsmid, cameraman, meubelmaker en banketbakker.

Realistisch & Sociaal beroep

Iemand kan naast realistisch ook heel sociaal zijn. Hij of zij is dan ook mensgericht, wil graag wat voor andere mensen betekenen en is dienstverlenend ingesteld. De combinatie sociaal en realistisch leidt tot beroepen als ambulancechauffeurmondhygiënist, wijkverpleegkundige, gymdocent en brandweerman.

Realistisch & Ondernemend beroep

Voor sommige beroepen geldt dat iemand zowel realistisch als ondernemend dient te zijn. Dit zijn de beroepen voor doeners waarbij je ook leiding moet geven, bereid bent risico’s te nemen of veel verantwoordelijkheid draagt. Een zelfstandig werkend kok is hiervan een mooi voorbeeld. Maar denk ook aan beroepen als uitvoerder, taxichauffeur, agrariër of manager van een bouwmarkt.  

Realistisch & Conventioneel beroep

Er zijn ook realistische beroepen waarbij het van belang is dat je naast een doener ook geordend en netjes bent. Werk waarbij het van belang is dat je punctueel en goed georganiseerd bent en betrouwbaar te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan het beroep van een vrachtwagenchauffeurasbestsaneerder, dakdekker, hijskraanmachinist en tandartsassistent. Op lager niveau kun je denken aan een beroep als koerier, vakkenvuller of orderpicker.

boswachter

Vind een niet-kantoorbaan

Op zoek naar een niet-kantoorbaan? Raadpleeg dan onze beroepenzoeker. Selecteer het persoonlijkheidskenmerk REALISTISCH en ontdek welke niet-kantoorbanen bij je passen. Daarnaast kun je nog selecteren op opleidingsniveau en een tweede persoonlijkheidskenmerk dat bij je past. Ontdek nu welke niet-kantoorbanen bij je passen.

BEROEPENZOEKER