Ondernemende beroepen

Bij ondernemende beroepen denk je al gauw aan een zelfstandig ondernemer, eigenaar van een bedrijf of directeur. Maar je kunt ook denken aan minder voor de hand liggende beroepen waarvoor het van belang is dat je ondernemend bent. Denk bijvoorbeeld aan een politicus of politieagent. Ook voor deze beroepen geldt dat je risico’s durft te lopen, een grote verantwoordelijkheid draagt, graag het initiatief neemt en het voor het zeggen wilt hebben. Er bestaan met andere woorden veel verschillende soorten ondernemende beroepen.

Wil je weten of je ondernemend bent en welke ondernemende beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepskeuzetest.

BEROEPSKEUZETEST

Ondernemende beroepen

Vijf typen van ondernemende beroepen

Elk beroep, ook een ondernemend beroep, is te karakteriseren aan de hand van minimaal nog een ander persoonlijkheidskenmerk. Een advocaat is bijvoorbeeld naast intellectueel (onderzoekend) ook ondernemend. Je vertegenwoordigt het belang van je cliënt en treedt namens hem of haar op. Een agrariër (boer) is naast het feit dat hij of zij een echt buitenmens is ook ondernemend. Want uiteindelijk dienen er vaak grote investeringen gedaan te worden en stuur je vaak veel mensen aan. Volgens het RIASOC model voor beroepskeuze kun je het persoonlijkheidskenmerk ondernemend op deze wijze combineren met nog vijf ander kenmerken. Deze persoonlijkheidskenmerken zijn realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal en conventioneel. Op deze manier ontstaan vijf typen van ondernemende beroepen.

Ondernemend & Realistisch

Met realistisch wordt iemand bedoeld die een doener is. Iemand die niet kan stilzitten, graag buiten is en een voorkeur heeft voor het werken met apparaten of machines. Zeg maar het tegenovergestelde van een kantoorbaan. De combinatie ondernemend en realistisch leidt tot beroepen als taxichauffeur, kok, zelfstandig-hovenier en scheepskapitein.

Ondernemend & Intellectueel

Naast ondernemend kan iemand ook intellectueel zijn. Iemand onderzoekt dan graag dingen en is analytisch van aard. Een rechercheur, marktonderzoeker en neuromarketeer zijn voorbeelden van beroepen waarbij je ondernemend en onderzoekend dient te zijn.

Ondernemend & Artistiek

Iemand kan naast ondernemend ook heel artistiek zijn. Hij of zij is creatief, houdt van vormgeving en kunst of is fantasievol. Een galeriehouder of kunsthandelaar is hiervan een mooi voorbeeld. Maar denk ook aan een beroep als fotomodel. Als fotomodel heb je geen moeite om in het middelpunt van de aandacht te staan en heb je een bovengemiddelde interesse voor kunst, mode en vormgeving. Andere voorbeelden van een ondernemend en creatief beroep zijn een regisseur, verslaggever en modeontwerper.

Ondernemend & Sociaal

Voor sommige beroepen geldt dat iemand zowel sociaal als ondernemend dient te zijn. Sociaal houdt dan in dat je graag andere mensen helpt of hen iets wilt leren. Een accountmanager is een mooi voorbeeld van een beroep waarbij je zowel ondernemend bent als relatiegericht. Een goede accountmanager gaat namelijk niet alleen voor het eigen belang of korte termijn winst, maar probeert zich ook te verplaatsen in het belang van de klant om hem of haar te helpen. Andere voorbeelden van sociale en ondernemende beroepen zijn een ober, stewardess of rechter.

Ondernemend & Conventioneel

Er zijn ook ondernemende beroepen waarbij het van belang is dat je naast ondernemend ook punctueel en goed georganiseerd bent en betrouwbaar te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als management assistent, veilingmeester, luchtverkeersleider, accountant en directievoorzitter.

 

Competenties van ondernemers

Met een beroepskeuzetest ontdek je of je voorkeur hebt voor ondernemende beroepen. De kans is daarbij vrij groot dat je ondernemend bent ingesteld. Maar dat zegt nog niet zo veel over het feit of je een echte ondernemer bent. De Nederlandse Ondernemers Academie (NOA) zegt dat ondernemers als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze financieel risico durven lopen. Dat onderscheidt volgens Imre de Groot, een van de oprichter van de NOA, ondernemers van managers en bestuurders. Daarnaast bezitten ondernemers ook andere competenties. Wil je weten welke ondernemerscompetenties je allemaal kunt onderscheiden? Meer informatie hierover vind je in het overzichtsartikel de zes competenties van ondernemers. Ben je benieuwd welke ondernemerscompetenties jij bezit? Doe dan de ondernemerstest.

ONDERNEMERSTEST

Regisseur

Vind een ondernemend beroep

Op zoek naar een ondernemend beroep? Raadpleeg dan onze beroepenzoeker. Selecteer naast het persoonlijkheidskenmerk ONDERNEMEND het andere persoonlijkheidskenmerk dat op jou van toepassing is en ontdek welke beroepen bij je passen.

BEROEPENZOEKER