Intellectuele beroepen

Hoe intellectueel ben ik?

Bij intellectuele beroepen denken mensen vaak aan universitair opgeleide mensen die zich bezig houden met wetenschappelijk onderzoek. Maar intellectuele beroepen komen overal voor, ook buiten de muren van de universiteit. Met intellectueel wordt bedoeld dat je iemand bent die graag analytisch te werk gaat en leergierig is. Dat geldt uiteraard voor onderzoekers op een universiteit maar bijvoorbeeld ook voor een elektricien, verpleegkundige of webdeveloper. Ook in dit soort beroepen krijg je vaak te maken met situaties die geanalyseerd moeten worden en dien je heel kundig te zijn. Er bestaan met andere woorden veel verschillende intellectuele beroepen. In alle branches en zowel voor hoger als middelbaar opgeleiden.

Ontdek hoe intellectueel jij bent met de gratis beroepskeuzetest.

DOE DE TEST

Intellectuele beroepen

Vijf typen van intellectuele beroepen

Elk beroep, ook een intellectueel beroep, is te karakteriseren aan de hand van minimaal nog een ander persoonlijkheidskenmerk. Een verpleger is naast intellectueel over het algemeen ook heel sociaal. Een internetmarketeer is ondernemend en is tegelijkertijd ook heel intellectueel bezig. Volgens het RIASOC model voor beroepskeuze kun je het persoonlijkheidskenmerk intellectueel (ook wel analytisch genoemd) combineren met nog vijf ander kenmerken. Deze persoonlijkheidskenmerken zijn realistisch, artistiek, sociaal, ondernemend en conventioneel. Op deze manier ontstaan vijf typen van intellectuele beroepen.

Intellectueel & Realistisch

Met realistisch wordt bedoeld dat iemand een doener is en er niet aan moet denken de hele dag op kantoor te moeten werken. Een realistisch iemand kan niet stilzitten, werkt graag met zijn of haar handen en is niet bang om vies te worden. De combinatie intellectueel en realistisch leidt tot beroepen als monteur elektrotechniekwerktuigbouwkundige, laborant en mechatronica engineer.

Intellectueel & Artistiek

Naast intellectueel kan iemand ook creatief zijn. Een architect is een goed voorbeeld van een intellectueel en artistiek beroep. Aan de ene kant is een architect met vormgeving bezig en bedenkt hij of zij dingen. Aan de andere kant is het ook een heel conceptueel en theoretisch beroep. Er wordt veel nagedacht en gepraat over concepten voordat er een baksteen wordt gelegd. Andere voorbeelden van artistiek-intellectuele beroepen zijn trendwatcher en auteur.

Intellectueel & Sociaal

Iemand kan naast intellectueel ook heel sociaal zijn. Artsen en andere beroepen in de gezondheidszorg, zoals verpleegkundige, huisarts en logopedist zijn hier goede voorbeelden van. Maar ook voor veel beroepen in het onderwijs geldt dat deze hoog scoren op intellectueel en sociaal. Denk aan beroepen als docent economie en docent natuurkunde.

Intellectueel & Ondernemend

Bij intellectuele en ondernemende beroepen dienen de onderzoeken en analyses vermarkt te worden. Met vermarkten wordt bedoeld dat je je bevindingen weet te verkopen of overtuigend weet over te brengen. Dat kan ook binnen de organisatie zijn. Bijvoorbeeld aan collega’s of het management. Een goed voorbeeld van een intellectueel en ondernemend beroep is dat van een marktonderzoeker. Andere voorbeelden van analytische en meer ondernemende banen zijn die van een data scientist, SEO specialist, handhavingsspecialist en advocaat

Intellectueel & Conventioneel

Er zijn ook intellectuele beroepen waarbij het van belang is dat je conventioneel bent. Hiermee wordt bedoeld dat je naast analytisch ook heel procedureel en netjes te werk gaat. Een beroep als luchtverkeersleider is hier een mooi voorbeeld van. Andere voorbeelden van conventionele en intellectuele beroepen zijn die van een programmeur en jurist.

Politie onderzoeker

Vind een intellectueel beroep

Op zoek naar een intellectueel beroep? Raadpleeg dan onze beroepenzoeker. Selecteer naast het persoonlijkheidskenmerk INTELLECTUEEL het andere persoonlijkheidskenmerk dat op jou van toepassing is en ontdek welke beroepen bij je passen.

BEROEPENZOEKER