Deeltijdberoepen

25 augustus 2023
Deeltijdberoepen zijn banen waarbij werknemers minder dan 36 uur per week werken. Dit kan zijn omdat de werkgever niet meer uren wil of kan aanbieden. Maar er zijn ook genoeg werkenden die zelf niet voltijd willen werken. Volgens cijfers van het CBS werkt bijna de helft van de mensen met betaald werk in deeltijd. Maar wie werken het vaakst in deeltijd? Wat zijn nu typische deeltijdberoepen? Bekijk onderstaande lijst met de beroepen waarbij deeltijdwerken het vaakst voorkomt. Achter elk beroep staat het percentage mensen dat in deeltijd werkt. Klik op een beroep voor informatie over de werkzaamheden, actuele vacatures en passende opleidingen.

deeltijdberoepen

Kassamedewerker (94%)

Verzorgende zoals een verzorgende IG (91%)

Apothekersassistent (89%) (vrouwenberoep)

Pedagogisch medewerker en onderwijsassistent (82%)

Barmedewerker (79%)

Medisch praktijkassistent zoals een doktersassistent (78%)

Mbo-verpleegkundige (87%)

Keukenhulp (86%)

Schoonmaker (83%)

Lader en losser en vakkenvuller (78%)

Verkoopmedewerker (78%)

Sociaal werker zoals een woonbegeleider (77%)

 

Deeltijdberoepen zijn vooral vrouwenberoepen

Kassamedewerker is het beroep met de meeste deeltijdwerkers. Maar liefst 94% van de mensen met dit beroep werkt in deeltijd. Meer dan de helft van de typische deeltijdberoepen zijn vrouwenberoepen. Want de beroepen kassamedewerker, verzorgende, apothekersassistent, pedagogisch medewerker, medisch praktijkassistent en mbo-verpleegkundige staan ook in de top-10 van vrouwenberoepen. Dat zijn beroepen die voornamelijk worden uitgeoefend door vrouwen. Er zijn bijna geen mannen die deze beroepen uitoefenen. De cijfers van het CBS bevestigen dit beeld. Van de vrouwen werkte 70 procent in deeltijd in 2021, van de mannen 28 procent. De bedrijfstak met de minste deeltijdwerkers is de bouwnijverheid. Hier vind je vooral beroepen waar bijna alleen maar mannen werken. Zoals een bouwvakker, timmerman, loodgieter en elektricien. Meer info over mannen- en vrouwenberoepen vind je in het artikel Vrouwenberoepen toekomstbestendiger dan mannenberoepen.

 

Past een deeltijdberoep bij mij?

Het wel of niet in deeltijd willen werken is een drijfveer of werkwaarde. Een werkwaarde geeft aan wat je met je werk wilt bereiken. Bijvoorbeeld rijk worden of de wereld verbeteren. Voor veel mensen is voldoende vrijheid en een goede afstemming tussen privé en werk ook een belangrijke werkwaarde. Zeker als mensen kinderen hebben of voor iemand moeten zorgen. Een deeltijdbaan is dan een goede oplossing. Wil je weten wat jouw werkwaarden zijn? Doe dan de drijfverentest. Bij jouw werkwaarden worden passende beroepen getoond.

DRIJFVERENTEST