Vrouwenberoepen toekomstbestendiger dan mannenberoepen

13 april 2017
Uit een analyse van typische mannenberoepen en vrouwenberoepen blijkt dat vooral mannenberoepen door de robots bedreigd worden. De werkzaamheden die worden uitgevoerd in typische mannenberoepen zijn een stuk gevoeliger voor robotisering en digitalisering dan de werkzaamheden bij vrouwenberoepen. Bij de top 10 van mannenberoepen bedraagt het gemiddelde robotiseringspercentage 62%. Bij de top 10 van vrouwenberoepen is dit percentage aanzienlijk lager met een score van 38%.

Vrouwenberoepen toekomstbestendiger

Wat zijn nu mannenberoepen en vrouwenberoepen?

In principe zou een man tandartsassistent of secretaresse kunnen worden. Toch zijn dit beroepen waarin je bijna nooit een man zult tegenkomen. Andersom geldt dit bijvoorbeeld ook voor beroepen als lasser of automonteur. De kans dat je een vrouw dit beroep ziet uitoefenen is ook bijzonder klein. Wat zijn nu typische mannenberoepen en typische vrouwenberoepen? Jobpersonality berekende de verhouding mannen  en vrouwen  in de beroepen die het CBS hanteert en maakte op basis van deze analyse een top 10 met mannenberoepen en vrouwenberoepen. Per beroep kun je tevens zien, op basis van data van Jobpersonality zelf, hoe groot de kans is dat een robot  dit beroep gaat overnemen en welk opleidingsniveau  bij dit beroep hoort.

Vrouwenberoepen

Top 10 van vrouwenberoepen

1. Medisch praktijkassistenten zoals een tandartsassistent 97%  51%  MBO

2. Apothekersassistent 95%  72%  MBO

3. Secretaresse 94%  96%  MBO

4. Verzorgenden zoals een verzorgende IG 94%  47%  MBO

5. Pedagogisch medewerker 91%  1%  MBO

6. Kassamedewerker 91%  97%  Geen opleiding vereist

7. Kapper 91%  11%  MBO

8. Mbo-verpleegkundige 90%  1%  MBO

9. Leraar basisonderwijs 86%  0%  HBO

10. Gespecialiseerd verpleegkundigen zoals een verloskundige 85%  1%  HBO

Mannenberoepen

Top 10 van mannenberoepen

1. Elektronisch ingenieur 100%  3%  HBO

2. Metaalbewerker 100%  93%  MBO

3. Lasser 100%  94%  MBO

4. Timmerman 99%  72%  MBO

5. Machinemonteur 98%  64%  MBO

6. Automonteur 98%  59%  MBO

7. Fietsmonteur 98%  94%  MBO

8. Elektricien 98%  15%  MBO

9. Bouwvakker 97%  88%  VMBO

10. Loodgieter 97%  35%  MBO

Verschillen tussen de mannenberoepen en vrouwenberoepen

Dat het gemiddelde robotiseringspercentage bij mannenberoepen (62%) veel hoger is dan bij vrouwenberoepen (38%) heeft te maken met de aard van de werkzaamheden die worden uitgevoerd in de typische mannenberoepen. ‘Echte’ mannenberoepen zijn vooral fysieke beroepen in de hoek van de techniek, bouw en apparatuur. Veel van deze fysieke werkzaamheden zijn vaak goed te automatiseren of kunnen op termijn door robots uitgevoerd worden. Vrouwenberoepen zijn vooral te vinden in de zorg en de dienstverlening. De werkzaamheden die bij deze mensgerichte of servicegerichte beroepen horen zijn over het algemeen minder goed te automatiseren. Ook als je de top 10 uitbreidt naar een top 20 blijft het beeld min of meer hetzelfde. De top 20 van vrouwenberoepen wordt dan aangevuld met beroepen als psycholoog, zorgcoördinator, woonbegeleider en wijkverpleegkundige. Bij de mannen staan er in de top 20 beroepen als vrachtwagenchauffeur, dakdekker, machinist en schilder.

Is jouw beroep robotproof?

Ontdek of jouw beroep robotproof is

Wil je weten hoe groot de kans is dat jouw beroep wordt overgenomen door een robot? Ga dan naar de beroepenzoeker en vind je beroep op trefwoord.

NAAR DE BEROEPENZOEKER

Verantwoording

Jobpersonality berekende de verhouding mannen en vrouwen in de beroepen die het CBS hanteert en maakte op basis van deze analyse een top 10 met mannenberoepen en vrouwenberoepen. De robotiseringspercentages zijn afkomstig uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Meer informatie hierover kun je vinden in de uitleg over de beroepenzoeker. Met behulp van de beroepenzoeker kun je bij elk gevonden beroep zien, hoe groot de kans is dat een robot dit beroep gaat overnemen.