Groene beroepen

Groene beroepen zijn beroepen in de agrarische en groene sector. Mensen met een groen beroep werken bijvoorbeeld in de glastuinbouw, akkerbouw en veehouderij. Maar je hebt ook mensen nodig voor het onderhouden van tuinen, parken en golfbanen. Er is daarbij niet alleen vraag naar mensen die met hun handen werken. De groene sector heeft ook behoefte aan technische geschoolde mensen, onderzoekers en mensen op het gebied van IT. Er is veel vraag naar mensen met een groen beroep. Hieronder staan de belangrijkste groene beroepen. Bij elk beroep kun je doorklikken voor actuele vacatures, de inhoud van het werk, het salaris en passende opleidingen.

groene beroepen

Hovenier

Teeltspecialist

Loonwerker

Tractor chauffeur

Teeltmanager

Agrarisch medewerker

Landbouwwetenschapper

Landbouwingenieur

Hydroloog

Bioloog

Voedselinspecteur

Boswachter

Bloemist

Agrariër

Keermeester AGF

Kwekerijmedewerker

Medewerker tuincentrum

Boomverzorger

Medewerker bosbeheer

Monteur landbouw

Medewerker groenvoorziening

 

Kenmerken groene beroepen

Voor de meeste groene beroepen geldt dat deze hoog scoren op het persoonlijkheidskenmerk Realistisch uit de RIASOC-theorie voor beroepskeuze. Realistische beroepen zijn praktisch. Hiermee wordt bedoeld dat je veel met je handen werkt, buiten bent, onderweg bent, met dieren en/of machines werkt. Een typisch realistisch beroep is het tegenovergesteld van een kantoorbaan. Voor sommige groene beroepen geldt dat je ook heel analytisch bent of gestructureerd kunt werken. Voor andere groene beroepen moet je naar realistisch ook sociaal of ondernemend zijn.

 

Welk groen beroep past bij mij?

Er zijn veel beroepen waarmee je in de agrarische en groene sector kunt werken. Zorg er vooral voor dat je een beroep vindt dat jou aanspreekt en bij je past. Dan zal je het werk leuker vinden en succesvoller zijn. Wil je weten welke groene beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepskeuzetest.

BEROEPSKEUZETEST

 

Ondersteunende groene beroepen

Om het werk van hoveniers, veehouders, teeltspecialisten, etc. mogelijk te maken zijn er veel mensen nodig. Elke organisatie moet bijvoorbeeld gemanaged worden, moet bereikbaar zijn en moet de relaties met klanten, aandeelhouders en overheden onderhouden. Dus ben je niet echt een buitenmens of werk je niet graag met je handen maar wil je wel in de groene sector werken? Dan kan je vaak in een andere vorm ook een betekenisvolle bijdrage leveren. Bijvoorbeeld als manageraccountmanagersoftware developer of recruiter.

 

Wat is het verschil tussen groene beroepen en duurzame beroepen?

Sommige mensen denken bij groene beroepen aan duurzame beroepen. Maar over het algemeen worden hiermee beroepen bedoeld die zorgen voor een duurzame wereld en de omschakeling naar duurzame energie. Terwijl groene beroepen vooral betrekking hebben op landbouw, tuinbouw, sierteelt en onderhoud van groen. Bekijk voor meer info het overzicht met duurzame beroepen. Uiteraard zijn er wel beroepen die groen en duurzaam zijn. Zoals een biologische boer of een hydroloog.