Door AI bedreigde beroepen

30-3-2023
Tot voor kort konden maar weinig mensen zich iets voorstellen bij artificiële intelligentie (AI). Zeker in relatie tot werk. De AI-chatbot van ChatGPT zal voor grote veranderingen zorgen en veel mensen zullen er beroepsmatig mee te maken gaan krijgen. ChatGPT is een algoritme dat tekst kan genereren. Naast tekst kan het ook code schrijven voor programmeurs. De verwachting is dat AI-toepassingen als ChatGPT heel veel werkzaamheden gaan overnemen. Maar wat zijn de gevolgen van AI voor de werkgelegenheid? Welke beroepen gaan verdwijnen of ingrijpend veranderen? En welke beroepen die ongevoelig leken voor robotisering blijken nu ook een risico te lopen?

AI werkgelegenheid en beroepen

Welke beroepen gaan verdwijnen als gevolg van AI?

In 2013 publiceerde de Universiteit van Oxford een veelbesproken onderzoek naar de gevolgen van robotisering voor de werkgelegenheid. Voor meer dan 700 beroepen voorspelden zij door middel van een percentage de kans de het werk dat bij dit beroep hoort, wordt overgenomen door robots en slimme software zoals AI. De data van dit onderzoek zijn verwerkt in de beroepenzoeker. Zodat je bij elk beroep kan zien hoe groot de kans op robotisering is.

BEROEPENZOEKER

De robotiseringspercentages uit het onderzoek van de Universiteit van Oxford zijn nog steeds erg waardevol. Hun voorspelling dat veel administratieve en analytische beroepen zullen gaan verdwijnen, is nog steeds geldig. Op termijn zullen er veel minder accounts (94%), transportplanners (99%) en juridisch medewerkers (94%) nodig zijn. Naast beroepen als magazijnmedewerker (95%) en een chauffeur van een bestelwagen (98%). Maar door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en de komst van tools als ChatGPT is er een groep beroepen bijgekomen die extra risico lopen en in het onderzoek van Oxford nog over het hoofd werden gezien. Opvallend aan deze beroepen is het hoge opleidingsniveau.

 

Beroepen die content creëren worden nu ook bedreigd

Programmeur

Programmeurs en software developers leken vooral te profiteren van de robotisering. Maar de komst van AI betekent ook dat veel werk van programmeurs door AI uitgevoerd kan worden. Een programmeercode kan je door programma’s als ChatGPT laten schrijven en veel developers maken hier al gebruik van. Dat scheelt heel veel tijd. Programmeurs worden steeds meer mensen die de juiste vraag kunnen stellen voor het creëren van de juiste code in plaats van dat ze zelf de code moeten bedenken en schrijven.

SEO-specialist

Een SEO-specialist zorgt ervoor dat jouw website wordt gevonden door Google en andere zoekmachines. Onder andere door het schrijven van relevante content. Maar door de komst van AI zal het gebruik van zoekmachines minder groot worden wat de vraag naar SEO-specialisten zal doen afnemen. Microsoft zal bijvoorbeeld in haar producten AI gaan verwerken zodat je niet meer naar Google hoeft te surfen voor antwoorden op bepaalde vragen. Daarnaast zal een programma als ChatGPT je tips kunnen geven voor goede SEO. Vervolgens kan je elke tip weer gebruiken en verder uitwerken via ChatGPT. Wat veel werk scheelt.

Content marketeer & Copywriter

Dankzij AI kan je als content marketeer of copywriter razendsnel teksten genereren voor je website of klant. Ook in het Nederlands. Deze teksten kan je via dezelfde AI qua stijl en moeilijkheidsgraad aanpassen. Een goede schrijver wordt steeds meer iemand die de juiste vragen aan een chatrobot kan stellen zodat deze de perfecte teksten genereert.

Journalist & Redacteur

Als journalist moet je mensen interviewen en bronnen raadplegen. Vervolgens is het de uitdaging hiervan een leesbaar stuk te maken. Hiervoor kan je een programma als ChatGPT gebruiken. Maar je kan AI ook gebruiken om te ontdekken of je dingen over het hoofd hebt gezien. Dit geldt ook voor een redacteur die stukken van een journalist controleert of nieuwe content moet bedenken.

Marketingmedewerker & Communicatiemedewerker

Als marketingmedewerker en communicatiemedewerker moet je veel teksten schrijven en publiceren. Denk aan content voor brochures, websites en nieuwsbrieven. Veel van deze teksten bevatten een bepaalde opbouw en logica. Met behulp van AI genereer je in een handomdraai een perfect persbericht of artikel voor je website. Je kan dus in minder tijd meer content creëren. Zonder spelfouten en met de juiste tone of voice.

Beleidsmedewerker, consultant & marktonderzoeker

Maar ook een beleidsmedewerker, consultant of een marktonderzoeker zullen veel gebruik kunnen maken van AI. Bijvoorbeeld voor het schrijven van rapporten of voor het toetsen van hypotheses.

Bovenstaande beroepen liepen volgens de onderzoekers van Oxford weinig risico. Vanwege het feit dat destijds, in 2013, het nog niet voor mogelijk werd gehouden wat AI nu al kan. Vooral op het gebied van het maken van nieuwe en originele teksten en het schrijven van code. Sommige mensen met deze banen zullen nu al gebruik maken van AI en dat zullen er alleen maar meer worden. Waardoor ze meer tijd overhouden. Maar uiteindelijk zullen er minder mensen nodig zijn om hun werk te doen. Dat betekent niet dat deze beroepen gaan verdwijnen. Alleen het werk zal veranderen en met minder tijd kan hetzelfde gedaan worden.

 

Wat zijn de gevolgen van AI voor de werkgelegenheid?

In de Financial Times geven de analisten van de zakenbank Goldman Sachs aan dat de doorbraak van kunstmatige intelligentie 300 miljoen banen in het Westen raakt. Volgens hen zal als gevolg van AI en automatisering twee derde van alle banen ingrijpend veranderen. Fysieke arbeid in de buitenlucht blijft relatief onveranderd, verwacht Goldman.

Elon Musk, een van de investeerders in ChatGPT en eigenaar van Tesla en SpaceX, gaat nog een stapje verder. In 2017 sprak hij in een interview met CNBC al de verwachting uit dat iedereen straks een basisinkomen moet hebben. Omdat er door de komst van robots en AI op een gegeven moment niet meer genoeg werk is. Als vroege investeerde in AI kan hij het weten, zou je zeggen. De komst van AI zorgt ook voor nieuwe beroepen. Zoals een prompter. Maar over het algemeen is de verwachting dat er meer werk verdwijnt dan dat erbij komt.

Als je nu aan ChatGPT vraagt welke beroepen ingrijpend zullen veranderen door de komst van AI, toont deze een rijtje beroepen die alleen in het onderzoek van Oxford werden genoemd. Over een tijdje, na een nieuwe update van ChatGPT, zullen beroepen als programmeur en journalist hier vermoedelijk ook bij staan. En deze lijst zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar langer worden. Toch zijn er nog steeds beroepen die minder gevoelig zijn voor AI. Wil je weten welke dat zijn? Ontdek de 3 soorten beroepen die (nog) niet bedreigd worden door AI.