Werken in de IT

Welke IT-beroepen passen bij mij?

14 juli 2019
Voor mensen die niet bekend zijn met de IT-wereld klinkt het allemaal erg abstract en vaag. Maar wanneer werkt iemand de IT-branche en wat voor soort functies kun je in de IT-wereld onderscheiden? Wat zijn de meest voorkomende IT-beroepen? Hoe kun je zelf IT’er worden en kun je zelf ook op latere leeftijd een carrièreswitch maken naar de IT-wereld?


IT-branche

IT in IT-branche staat voor informatietechnologie. Soms spreekt men ook van de ICT-branche of ICT-sector waarbij ICT een afkorting is voor informatie- en communicatietechnologie. Maar tegenwoordig worden de begrippen IT en ICT steeds meer door elkaar heen gebruikt waarbij de afkorting IT het vaakst voorkomt. De IT-sector kun je volgens Wikipedia op drie manieren indelen.

I. Hardware. Dit zijn de tastbare computers, printers, beeldschermen, processoren, chips etc. Denk aan een fabrikant van chips (Intel), fabrikanten van machines die chips maken (ASML), fabrikanten van computers (Apple) en fabrikanten van telefoons (Samsung en Apple). Maar denk ook aan kabels, telefoonhoesjes en draadloze koptelefoons en speakers.

II. Software. Dat is de door programmeurs ontwikkelde code die de hardware aanstuurt. Dit kan de software van bijvoorbeeld een telefoon zijn of de software op een laptop. Met deze software kun je de apparatuur (hardware) gebruiken.

III. Diensten. Hier werkt het leeuwendeel van de mensen. Dit is de dienstverlening op commerciële basis gericht op het in gebruik nemen van hardware en/of software, alsmede de ondersteuning bij het operationele gebruik. Als je bijvoorbeeld een smartphone of laptop koopt, staan er nog weinig programma’s op. Word en Excel zijn een mooi voorbeeld van diensten die je op een computer gebruikt. Maar denk ook aan de talloze apps voor je mobiele telefoon. Zoals apps van nieuwssites, datingsites (Tinder) of spelletjes. Daarnaast kun je bijna alles kopen via internet (webshops). Grote(re) sites hebben vaak zelf programmeurs in dienst om software te maken of te onderhouden.

Dus als iemand zegt dat hij of zij werkzaam is in de IT-sector, kan dat van alles betekenen. Qua functies kun je daarbij onderscheid maken tussen twee categorieën. IT-beroepen waarbij je programmeert en de overige IT-beroepen waarbij je niet programmeert.

 

IT-beroepen waarbij je programmeert

Het aantal programmeertalen is groot en constant aan verandering onderhevig. Toch zijn er talen waar de vraag naar programmeurs onverminderd groot is en zal blijven. Hieronder staan zes veelgevraagde programmeurs op basis van hun specialisatie. Een programmeur wordt vaak ook een (software)ontwikkelaar of developer genoemd.   

1. Java programmeur

Als Java programmeur beheers je een van wereldwijd meest gebruikte programmeertalen. Veel mobiele telefoons draaien op Java, internetbankieren doe je meestal m.b.v. Java en het populaire spel Minecraft is ook in Java geschreven.

2. JavaScript ontwikkelaar

JavaScript is een andere taal dan Java. JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Dit zijn de zichtbare delen voor de gebruiker. Daarom worden JavaScript developers vaak ook front-end developers genoemd.

3. C# developer

De programmeertaal C# is ontwikkeld door de IT-reus Microsoft en is een tegenhanger van het populaire en veelgebruikte Java. Veel systemen draaien op Microsoft-software waardoor de vraag naar C# programmeurs heel groot is.

4. PHP Programmeur

PHP wordt gezien als een van de eenvoudigste talen. PHP is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet. Als PHP programmeur word je vooral ingezet voor het maken van webapplicaties, zoals blogs, online fora en contentmanagementsystemen.

5. .NET developer

Een .NET developer zorgt er eigenlijk voor dat programma’s die in verschillende talen zijn geschreven met elkaar kunnen communiceren. Gezien de veelheid aan applicaties en programmeertalen een zeer waardevolle programmeercompetentie.

6. App developer

Met een app developer wordt vaak iemand bedoeld die applicaties maakt voor mobiele telefoons. Daarbij zijn er twee dominante talen. iOS voor de software op Apple telefoons en Android voor de andere telefoons. In plaats van een app developer wordt er daarom vaak gevraagd naar een Android developer of iOS developer.

IT-beroepen waarbij je niet programmeert

Zonder software zal hardware niet functioneren en zullen er geen IT-diensten geleverd kunnen worden. De IT-wereld draait dus om programmeurs. Zij zijn de spil van alle diensten en producten. Maar een programmeur werkt wel in dienst van een bedrijf dat ooit is opgericht door een entrepreneur en veel programmeurs functioneren beter bij managers die ervoor zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan. Deze en andere functionarissen zorgen er dus voor dat programmeurs hun ding kunnen doen. Hieronder staan tien veelvoorkomende IT-beroepen waarbij je niet per se hoeft te kunnen programmeren. Vaak is het wel gewenst dat je enige kennis van porgrammeren hebt of dat je weet wat de consequenties van besluiten voor programmeurs kunnen zijn.

1. IT-manager

Een IT-manager is binnen de organisatie of een organisatieonderdeel verantwoordelijk voor het plannen, aansturen of coördineren van IT activiteiten en stuurt IT-mensen als programmeurs aan.

2. IT-projectmanager

Binnen de IT wordt er vaak gewerkt met projecten. Een IT-projectmanager heeft genoeg verstand van IT om een project op het gebied van IT te leiden en succesvol te voltooien.

3. IT-Consultant

Als IT-Consultant ondersteun en adviseer je bedrijven en organisaties op het gebied van IT en informatica. Sommige IT-Consultants zijn weer gespecialiseerd in een bepaald gebied, zoals een SAP-Consultant.

4. Netwerk engineer

Een website heeft ergens een server staan waarop deze website draait. Deze server staat, vaak met duizenden andere servers, in een zogenaamde serverruimte. Een netwerk engineer zorgt er bijvoorbeeld voor dat een serverruimte gerealiseerd en onderhouden wordt.

5. Systeembeheerder

Een systeembeheerder zorgt er eigenlijk voor dat werknemers bij een organisatie zonder problemen met hun computer of software kunnen werken.

6. Internetmarketeer

Dankzij de komst van internet zijn er mensen die zich hebben gespecialiseerd in de marketing via het internet. Zij heten dan een SEO-specialist, SEA-specialist of online marketeer.

7. Data scientist

Een data scientist is eigenlijk een statisticus die gebruik maakt van software en porgramma’s om grote hoeveelheden data te ontsluiten en te analyseren. Veel data scientists kunnen zelf programmeren maar dat is niet per se nodig.

8. Helpdeskmedewerker IT

Als je wifi het niet meer doet of je problemen hebt met de installatie van een TV, bel je het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is en krijg je een helpdeskmedewerker IT aan de lijn. Sommige helpdeskmedewerkers helpen ook thuis of op kantoor met problemen rondom installatie en communicatie. Zij worden dan vaak ook een IT monteur genoemd.

9. IT recruiter

Er is een groot tekort aan goede programmeurs en mensen met specifieke kennis van de IT-wereld. Daarom zijn er steeds meer recruitmentbureaus en IT-recruiters die zich specialiseren in het werven en selecteren van mensen met een IT-achtergrond.

10. Functionaris gegevensbescherming

IT is niet meer weg te denken in onze samenleving. Dat heeft ook consequenties voor wetgeving en handhaving. Dankzij de komst van internet is privacy en de bescherming daarvan steeds belangrijker geworden. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een functionaris gegevensbescherming die erop toeziet dat bedrijven zich aan (nieuwe) privacyregels houden.

IT’er worden, welke IT-functies passen bij mij?

Wil je graag in de IT-sector worden? Als programmeur heb je de banen voor het uitkiezen. Wees je wel bewust van de competenties die nodig zijn. Zeker als programmeur dien je logisch te kunnen nadenken en onderzoekend ingesteld te zijn. Daarnaast is het ook wel handig als je van nature gestructureerd te werk gaat. Volgens de theorie voor beroepskeuze scoren programmeurs vooral hoog op de kenmerken intellectueel en conventioneel. Doe de beroepskeuzetest om te ontdekken hoe jij scoort op deze twee kenmerken en ontdek welke beroepen bij jou passen. Wellicht zitten hier een paar interessante IT-functies bij. 

 

 

 

IT-opleidingen

Er zijn genoeg opleidingen die je aan een IT-baan kunnen helpen. Zowel als schoolverlater maar ook als je een carrièreswitch naar de IT-sector wilt maken. Zeker als je wilt leren programmeren. Hieronder staan een paar trainingen die je op weg helpen om programmeur te worden. Met de keuzehulp voor programmeer opleidingen kun je nog meer trainingen vinden. Zowel voor beginners als programmeurs die zich willen verdiepen.

Training leren programmeren

De cursus Leren Programmeren is bestemd voor iedereen die een programmeertaal wil gaan leren. Voor deze cursus hoef je geen voorkennis van programmeren te hebben.

Meer informatie | Brochure aanvragen

Basiskennis programmeren

Als je nog geen enkele programmeerervaring hebt, maar wel wilt leren programmeren, dan is de cursus Basiskennis programmeren de sleutel tot succes.

Meer informatie | Brochure aanvragen

Web Development voor Beginners + baangarantie !

Word in twee maanden een webdeveloper, gevolgd door een traineeship van twee jaar. "Dankzij de academy van Codaisseur heb ik mijn gewenste carrièreswitch binnen 4 maanden kunnen waarmaken"

Meer informatie | Brochure aanvragen

Beroepsopleiding: Webdesign

Met deze opleiding kun je in no time aan de slag als webdesigner of webdeveloper. Je kunt kiezen uit een 1 jarige voltijd- of 2 jarige deeltijdopleiding die overdag of ’s avonds te volgen is.

Meer informatie | Brochure aanvragen